Direct naar artikelinhoud
LezersvragenReizen

Wanneer mogen we naar de VS vliegen? Wat moeten we doen bij een rit naar Spanje?: al uw reisvragen beantwoord

In Brussels Airport wordt het weer wat drukker.Beeld Tim Dirven

In theorie gaat reizen dit jaar makkelijker dan vorige zomer. Maar hoe zit dat met het reiscertificaat? En wat als u een tussenstop moet maken? Wij zochten een antwoord op de meest gestelde vragen van De Morgen-lezers.

Geldt een sneltest via een privélabo als officieel Europees reiscertificaat?

Joris Uyttendaele (41) uit Antwerpen

Een sneltest, waarmee een arts sneller dan met een PCR-test kan nagaan of de eiwitten van het virus in het keel- of neusslijm aanwezig zijn, kan in ons land alleen gebruikt worden om een reiscertificaat te bekomen. Ze is enkel geldig als ze afgenomen werd in een testcentrum, door een (huis)arts of, vanaf 12 juli, door een apotheker. Het opladen naar de COVIDsafeBE-app gebeurt normaal automatisch.

Al schuilt er een addertje onder het gras. Sommige landen, zoals Letland, aanvaarden geen certificaten op basis van een sneltest. Het is zaak u hierover grondig te informeren, bijvoorbeeld via de websites van Re-open EUBuitenlandse Zaken en lokale overheden. “Informeer u ook goed in het hotel waar u verblijft”, klinkt het bij gezondheidsinstituut Sciensano. “Het is altijd mogelijk dat er lokaal in een land bijkomende regels gelden die niet vermeld staan op de officiële websites.”

We willen een stukje van de wandelroute GR5 stappen: drie dagen in Luxemburg, daarna in Frankrijk. Daar zal onze PCR-test ouder zijn dan 72 uur. Hoe doen we dit correct?

Veerle Vandeput (53) uit Leuven

Hiervoor zijn de specifieke regels in Frankrijk belangrijk. Daar moet u ofwel het Europees reispaspoort kunnen voorleggen, ofwel een negatief testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur. Al wil dat laatste dus zeggen dat u een test moet laten uitvoeren in Frankrijk. In de mate van het mogelijke plant u die best op voorhand. Hou er rekening mee dat u wellicht de volledige prijs van zo’n test zal moeten betalen.

Goede stelregel voor deze zomer: doe zo min mogelijk landen aan in één reis. Misschien is een lang wandelweekend in Luxemburg op een later tijdstip ook een mogelijkheid?

We gaan naar Italië met mijn drie zonen (8, 12 en 14 jaar oud). Mijn partner en ik hebben een coronacertificaat, maar wat hebben de kinderen nodig?

Nele Ryckaert (41) uit Gooik

U zal voor elk van hen een negatieve test moeten voorleggen. Dat is zo voor alle kinderen ouder dan 6 jaar in Italië. Die leeftijdsgrens verschilt van land tot land. In Frankrijk is het bijvoorbeeld 11 jaar, in ons land 12 jaar. Wie geen negatief testresultaat kan voorleggen, riskeert tien dagen zelfisolatie. Italië is over het algemeen best streng. Zo hanteert het zijn eigen lijst van risicogebieden. Ook vraagt het land – net als Griekenland of Spanje – om een Passenger Locator Form in te vullen voor aankomst.

Twee 'guardians', mensen die toeristen moeten begeleiden, zijn op post op het San Marco-plein in Venetië.Beeld EPA

Heeft het zin om (goedgekeurde) sneltests mee te nemen op reis?

Trui Favoreel (43) uit Ruddervoorde

Wellicht kunt u weinig doen met zulke sneltests. Het geldende principe in bijna alle Europese landen is dat alleen tests van officieel erkende afnemers een certificaat opleveren.

Wel kunnen sneltests handig zijn om uzelf te controleren. Al is de vraag of dat zinvol is: wie symptomen vertoont, zal toch naar een dokter moeten.

Ik krijg mijn tweede Pfizer-prik op 19 juli en vertrek op 21 juli naar Italië. Is de kans op een vals positieve PCR-test groot na die tweede prik?

Birgit Klaps (47) uit As

Nee. Zo’n PCR-test gaat na of er virusdeeltjes in uw neus zitten. “Zelfs als je klachten hebt na het krijgen van je (tweede) prik, dan nog zal er geen virus in je neus te vinden zijn”, zegt vaccinoloog Corrine Vandermeulen (KU Leuven). “Dat ziek worden is een reactie van het immuunsysteem op het vaccin dat gegeven werd. Het vaccin bevat de genetische code van het stekeleiwit, maar die vind je alleen terug ter hoogte van de vaccinatieplaats en niet in de neus, waar de wisser gebruikt wordt”, zegt ze.

Kortom, het is geen goed idee om een (tweede) vaccinprik uit te stellen omdat het niet strookt met uw reisplannen. Vaccinatie blijft de beste manier om uzelf en anderen te beschermen tegen corona. “Met de toenemende circulatie van de deltavariant is de tweede dosis extra belangrijk”, zegt Vandermeulen.

Wij wonen in Vlaanderen (groene zone) maar vertrekken vanuit Eindhoven (oranje zone) naar Mallorca. Moeten we dan een test plannen?

Veerle Piot (41) uit Tielen

Dat hangt af van de regels in het transitland en in het bestemmingsland. In Nederland moet u bij een transit van minder dan 12 uur geen test voorleggen. Wel zal u als passagier op een vliegtuig een gezondheidsverklaring moeten invullen. Die kunt u downloaden op de site van de Nederlandse overheid.

Al kan dezelfde vraag gesteld worden voor Vlamingen (groene zone) die via een Waalse luchthaven (oranje zone) vertrekken. Gelden voor hen andere regels? “We wachten nog op antwoord van de Spaanse overheden voor die vraag”, klinkt het bij de FOD Buitenlandse Zaken. Het is nog niet duidelijk hoe Spanje de oorsprong zal interpreteren: volgens het verblijfadres of volgens de locatie van de luchthaven?

Vanaf wanneer is het herstelcertificaat (voor mensen die genezen zijn na een coronabesmetting, PG/PN) geldig?

Kurt Verschooten (44) uit Putte

Wie een positieve PCR-test aflegt, kan elf dagen later een herstelcertificaat opvragen via de COVIDsafeBE-app of via de websites mijngezondheid.be en burgerprofiel.be. Zo’n document kan het makkelijker maken om te reizen en is in de meeste gevallen 180 dagen lang geldig vanaf de afname van de test. De Europese Unie biedt lidstaten de mogelijkheid om een andere geldigheidsduur aan het document toe te kennen. Reizigers checken dus best of hun vakantiebestemming andere regels hanteert op de Re-open EU-website.

Opgepast, een sneltest volstaat niet om het officiële herstelcertificaat op te vragen. Wie een covidinfectie opliep en geen positieve PCR-test aflegde, komt in alle landen van de Europese Unie van een koude kermis thuis.

Wanneer mogen we naar de VS vliegen voor familiebezoek? Onze zoon woont daar en krijgt weldra zijn eerste kindje.

Ilse Desmet (53) uit Rotselaar

Een zorgeloos uitje naar de Verenigde Staten zit er voorlopig niet in. Het land verbiedt inwoners van België nog altijd om zijn grondgebied te betreden. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk: ouders van Amerikaanse burgers jonger dan 21 jaar hoeven zich niet aan de regels te houden. Daarnaast kunnen ook journalisten, academici en personen die de volksgezondheid in de Verenigde Staten verbeteren een aanvraag indienen om naar het land af te reizen.

De administratie van president Joe Biden overlegt sinds vorige week met internationale experts over mogelijke versoepelingen van de restricties. Ondertussen blijft het mogelijk om een ‘dringende aanvraag’ voor een tijdelijke verblijfsvergunning in te dienen bij de Amerikaanse ambassade. Zo krijgt u uw kleinkind misschien op relatief korte termijn toch te zien.

Klopt het dat een gebied veertien dagen oranje zone moet zijn voordat je niet in quarantaine moet bij terugkomst?

Vicky Stoop (36) uit Gent

Als u uit een oranje zone terugkeert, hoeft u sowieso niet in quarantaine te gaan. In België moet dat alleen als u als niet volledig gevaccineerde persoon (en zonder antilichamen) naar een rode of donkerrode regio reisde en daar langer dan 48 uur verbleef. Volledig gevaccineerde mensen moeten na terugkeer uit een land met reisbeperkingen uitzonderlijk ook een PCR-test ondergaan en in quarantaine gaan.

De kleurencode wordt bepaald door het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) en is gebaseerd op de epidemiologische situatie van de twee voorbije weken. Het centrum geeft de kaart wekelijks een update. Dan kunnen de geldende kleurcodes dus weer veranderen.

160.000 mensen vroegen de afgelopen twee dagen een PCR test aan om op vakantie te gaan. Hoe belangrijk is het om meteen een afspraak te maken? Dreigt er een tekort aan testslots?

Bram Schampers (38) uit Gent

De zomervakantie ligt in het verschiet en heel wat mensen claimen hun gratis coronatests, maar Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, verwacht niet dat er capaciteitsproblemen in de testcentra ontstaan. “Lokaal is het wel mogelijk dat de beschikbare testslots op drukke dagen volgeboekt raken en dat burgers naar een centrum moeten uitwijken dat niet hun voorkeur heeft. Als u uw reisplannen al volledig uitgestippeld hebt, doet u er daarom niet slecht aan om nu al een afspraak in een testcentrum te maken.”

Het Romeinse theater in Antalya. Turkije geldt nog steeds als rode zone.Beeld AP

Wij vertrekken begin augustus voor een zakelijke trip naar Turkije. Als we bij terugkomst in quarantaine moeten, annuleren we de reis liever. Hoe groot is die kans?

Wilfried Lenaers (54) uit Hasselt

In Turkije geldt het Europese coronacertificaat niet, maar het blijft mogelijk om naar het land af te reizen. Als u een bewijs van volledige vaccinatie, een negatieve PRC-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een negatieve sneltest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst) kan voorleggen, mag u zo het land in.

De terugkeer naar België is een grotere uitdaging: ons land beschouwt Turkije als een rode zone. Reizigers die niet gevaccineerd zijn en niet over een herstelcertificaat beschikken, moeten een coronatest afleggen. Dat kan zowel voor aankomst in België als op de eerste of tweede dag na de terugkeer. Wie volledig gevaccineerd is, hoeft niet in quarantaine te gaan.

Wat moeten we doen om tijdens onze autorit naar Spanje een overnachting te kunnen boeken in Lyon? Mijn vrouw en ik zijn volledig gevaccineerd, onze kinderen niet.

Marcel Olieman (51) uit Wilsele

Als u in Vlaanderen woont, hoeft u sinds kort geen vaccinatiebewijs of test meer voor te leggen aan de Spaanse autoriteiten. Voor mensen die met het vliegtuig komen, volstaat het om het FCS-formulier op de website van de lokale dienst voor volksgezondheid in te vullen.

Vlaamse reizigers die ouder zijn dan 11 jaar en per auto naar Spanje afzakken, wacht een iets lastiger parcours. Zij moeten Frankrijk doorkruisen en daarvoor is wel een coronacertificaat nodig. Wie nog niet volledig gevaccineerd werd, zal dus maximum 72 uur voor aankomst in Frankrijk een PCR- of sneltest moeten afleggen. Bij de terugreis moet dat ook gebeuren.