Belfort huren? Dat is dan 5.445 euro per maand

© RR

Wie mag de komende vijf jaar het belfort uitbaten? Het huurcontract voor het populaire stuk werelderfgoed is deze maand opnieuw opengesteld. De nieuwe huurder moet elke maand 5.445 euro aan de Stad betalen. De opbrengst van de inkom­tickets mag hij houden.

Bert Staes

Het belfort staat te huur. De beschermde toren is eigendom van Stad Gent, maar die laat de uitbating over aan een privéfirma. Dat is al zeven jaar Artoria, een Gents bedrijf dat verschillende gidsverenigingen in en rondom Gent groepeert.

Strenge voorwaarden

Omdat het contract afloopt, moet het nu worden vernieuwd via een openbare aanbesteding. Iedere ­geïnteresseerde firma kan meedingen. Wie het contract binnenhaalt, mag in ruil voor 65.340 euro per jaar de toren exploiteren, voor vijf jaar. Maar tegen strikte regels.

De uitbater krijgt de inkomsten van alle tickets voor het belfort. Dat is niet niets: vorig jaar bezochten 108.058 mensen de toren, het jaar voordien 130.077. Een ticket kost 8 euro. Maar er zijn wel een boel kortingen voor jongeren, ouderen en groepen. Kinderen mogen gratis binnen. Een goudmijn is de belforttoren dus niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen