Axelle Defossez en haar vader Dominique. Zero waste, daar draait het hier om. ©  kristin matthyssen

Eerste verpakkingsvrije winkel met koffiebar steunt gewonde schildpadden en bedreigd rif

Westmalle -

“Tof, nu moeten we niet meer naar de stad om onze bokalen te vullen”, klinkt het aan de kassa bij Defo op de Zoerselbaan in Westmalle. Axelle Defossez (25) en haar pa Dominique (57) startten er als eerste in de streek met een verpakkingsvrije winkel mét koffiebar.

Kristin Matthyssen

Vader en dochter - of misschien toch iets meer dochter en vader, want het idee komt vooral van Axelle - brengen zo een typisch stadsconcept naar de rand. Hoewel ze weinig publiciteit hebben gemaakt, merken we zelf dat toch al wat mensen de weg hebben gevonden naar de nieuwe winkel tegenover supermarkt Aldi. Een jonge moeder is een fles Ecover-wasmiddel aan het bijtanken en achteraan op het terras genieten twee vriendinnen van een direct trade koffie, rechtstreeks van de boer en dus nóg duurzamer en eerlijker dan fair trade. Ze hebben een schoteltje met een vegan bananencake staan, maar je kan ook van vegandessertjes of van gewoon chocoladegebak smullen. De koffiebar serveert niet alleen koffie en thee maar ook wijn of bier. Het liefst een lokaal biertje, zoals een tripel van Westmalle. Maar een café wil Defo zeker niet zijn, want de uren van de koffiebar zijn afgestemd op de winkel, niet omgekeerd.

In de verpakkingsvrije winkel kan je duurzame producten kopen van Turtlee Green, de webshop die Axelle in 2018 al opstartte na haar terugkeer uit Australië. Daar werd trouwens het zaadje geplant van wat er nu aan de Zoerselbaan aan het groeien is.

Verantwoordelijkheidszin

“Toen ik terugkeerde van mijn sabbatjaar in Australië, was ik geraakt door de gevolgen van de klimaatverandering. In Australië zijn die gevolgen al veel beter zichtbaar, zoals aan het Great Barrier Reef of aan de gewonde schildpadden die verstrikt raken in verloren vissersnetten en plastiek. Uit verantwoordelijkheidsgevoel, omdat ik vond dat ik niet langer kon doen alsof er niks aan de hand is, ben ik toen met mijn webshop Turtlee Green begonnen. Een deel van de opbrengst gaat naar een rif in Australië dat ik met Turtlee Green adopteerde. Bij elke aankoop die je doet, steun je ook de Olive Ridley Project, een rehab voor gewonde schildpadden. Zo hebben we met de webshop al Azura geadopteerd, een schildpad met een geamputeerde flipper die verstrikt raakte in een net. We sponsoren haar verzorging en in ruil stuurt het centrum geregeld een foto, zoals dat bij een buitenlands pleegkindje doorgaans ook gebeurt.”

Het idee van een verpakkingsvrije winkel in combinatie met een shop en koffiebar kreeg extra groeikansen toen papa Dominique Defossez als zelfstandig tevredenheidsconsultant in het bedrijfsleven het vorig coronajaar rustiger kreeg. “Mijn dochters volleyballen en mijn zoon speelt voetbal. Defo staat voor ‘Defo’, de afgekorte familienaam die meestal in de sport gebruikt wordt omdat Defossez nogal lang is. Maar het staat ook voor Duurzaam, Ecologisch, Fair en Organisch. Ik sta 100 procent achter de missie van Axelle voor een betere wereld.”

Stalen drankrietjes. ©  kristin matthyssen

Ontbijtgranen, gedroogd fruit, granola, kikkererwten, dadels, noten, speltbloem, bio-tarwebloem maar ook suiker en grof zeezout: iedereen kan een eigen bokaal komen vullen, of ter plaatse een herbruikbare verpakking kopen. Stalen drankrietjes, originele wenskaartjes ‘made in Malle’, herbruikbare koffiebekers, koffiekoppen van een Zoerselse keramiste: Defo heeft écht vanalles in huis. De juiste openingsuren vind je op Instagram, op defo.koffiebar of op Facebook via defo.koffiebar. Axelle en Dominique zijn consequent. Zelfs hun flyer is gemaakt van landbouwafval en hun meubels komen van de kringwinkel.

Veel mensen vonden al de weg. De toog maakte Dominique helemaal zelf. ©  kristin matthyssen

Een duurzaam terrasje doen. ©  kristin matthyssen

Je kan zelf bijvullen. ©  kristin matthyssen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER