Professor Devroey: ‘Stuur besmette jongeren niet terug naar ouders, maar samen op kamp’

Feestende jongeren in Lloret de Mar (archiefbeeld). ©  Frank Bahnmuller

Het is geen goed idee om de besmette jongeren die met reisorganisaties Summer Bash en Jongerentravel in Spanje waren, te laten terugkeren naar hun gezin. Dat heeft professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey vrijdag gezegd op Radio 2. Hij pleit ervoor om hen samen te houden.

Twee autobussen van reisorganisatie Jongerentravel met aan boord 122 besmette jongeren, waarvan overwegend minderjarigen, zijn vrijdagmiddag aangekomen in België vanuit de Spaanse feestbestemmingen Lloret de Mar en Calella. Het grootste deel van hen stapte af in Gent, een ander deel reed mee tot in Kontich. Volgens Jongerentravel verliep de reis vlot, er zijn ook geen jongeren zwaar ziek.

Alle jongeren moeten nu allemaal tien dagen in isolatie. Gezinsleden die de besmette jongere afhalen worden per definitie hoogrisicocontacten. Ook zij moeten bijgevolg in quarantaine en zich laten testen. Dat geldt ook voor buschauffeurs die de jongeren vervoeren.

De kans dat de jongeren gezinsleden zullen besmetten, is groot. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey vindt het dan ook geen goed idee om hun thuis in quarantaine te laten gaan.

‘Zodra die jongeren in ons land toekomen, kan je ze niet zomaar naar hun gezin laten gaan’, zei hij vrijdag op Radio 2. ‘We weten dat de meeste besmettingen binnen gezinsverband gebeuren, dan gaan we deze jongeren toch niet laten terugkeren naar hun ouders? Op deze manier creëer je een van de grootste besmettingsbronnen die er zijn.’

Waar ze dan beter naartoe gaan? Hou ze samen, zegt Devroey. ‘Eigenlijk zouden zij twee weken op een soort van kamp moeten gaan, allen samen in quarantaine en daar wachten tot ze zeker zijn dat ze niet meer besmet zijn. Op die manier kunnen we vermijden dat 110 mensen, waarvan velen waarschijnlijk superverspreiders zijn, een heleboel andere mensen besmetten.’

Niet uitstappen in Frankrijk

De autobussen van Jongerentravel stonden al sinds woensdag klaar in Spanje. Het afhandelen van de nodige formaliteiten bleek een heuse klus. ‘We hadden van de Franse autoriteiten toestemming nodig om met positief geteste mensen over hun grondgebied te rijden’, zegt zaakvoerder Katrien Corens. Die toestemming kregen ze donderdagnamiddag, kort voor vertrek.

Er waren wel enkele voorwaarden. De jongeren mochten niet uitstappen en mochten niet in de buurt van de chauffeurs zitten. Ze moeten ook regelmatig hun handen wassen en afstappen voor een toiletbezoek kan niet. Eenmaal in België mochten ze wel een frisse neus halen.

Opnieuw getest

Negatief geteste reizigers die met Jongerentravel in Spanje zijn, vliegen zaterdag terug met Brussels Airlines. Summer Bash hoopt dat drie bussen vrijdag naar huis kunnen vertrekken, met daarop de negatief geteste jongeren.

Voor vertrek worden de jongeren opnieuw getest, maar omdat de organisatie zelftesten en geen officiële testen zullen de jongeren bij aankomst in ons land opnieuw getest worden aan UZ Gent, zo heeft Moonens bevestigd. De bussen zullen zaterdagochtend daarvoor een tussenstop maken aan het UZ Gent. De jongeren die dan positief testen, moeten in isolatie. Wie negatief test, moet in quarantaine aangezien hij of zij een hoogrisicocontact heeft gehad.

(agg, jvr)