Dit is hoe mode de persoonlijkheid en uitstraling beïnvloedt

Geschreven met input van Omoda

Kleren maken de man of de vrouw. Het belang van onze zakelijke outfit mag dan ook niet worden onderschat. Je outfit beïnvloedt namelijk hoe anderen over je denken, maar ook hoe ze zich gedragen en zelfs hoe jij presteert. Klakkeloos de nieuwste mode volgen, volstaat niet. Integendeel: je denkt maar beter goed na over de schoenen die je draagt en de polo die je uitstraling maakt of kraakt. 

Kleding heeft invloed op je imago en het gedrag van anderen

De kledingkeuzes die je maakt, hebben veel invloed op je imago en de indruk die je maakt. Neem bijvoorbeeld Marc van Ranst die altijd dezelfde truien draagt. Uniform dressing heet het fenomeen. Het is iets dat ook Steve Jobs deed, met zijn alledaagse jeans, zwarte rolkraagtrui en sneakers die rechtstreeks van online schoenenwinkel Omoda zouden kunnen komen. Het zorgt voor herkenbaarheid en betrouwbaarheid. En in het geval van Steve Jobs toonde het ook aan dat hij dicht bij zijn doelpubliek stond en hen begreep. Een slimme zet.

man holding his gray cardigan

Ook voor jezelf heeft zo’n terugkerende outfit voordelen: je hoeft niet voortdurend voor de spiegel te staan en je af te vragen of je wel goed voor de dag komt en de juiste schoenen draagt. Als het gisteren goed was, zal het vandaag ook wel goed zijn. En dus kan je je op andere dingen concentreren. 

Hoe dan ook: aan de hand van de kleding die je draagt, schrijven mensen je bepaalde karaktertrekken of eigenschappen toe en hierdoor gedragen ze zich anders. Van iemand met een nette en kreukvrije outfit denken we bijvoorbeeld dat hij meer op details let. Daarom passen anderen hun gedrag aan. En zo heeft alles wat je draagt, invloed op je uitstraling en anderen hun gedrag.

Ook kleuren zijn bepalend

Zelfs bij uniform dressing zijn er subtiele verschillen mogelijk. Marc van Ranst draagt zijn trui bijvoorbeeld altijd in andere kleuren. En onderzoek heeft aangetoond dat de kleuren van je outfit echt wel een grote invloed hebben. Zo zouden mensen die rood dragen het beter doen aan de onderhandelingstafel. Ook in de sport zorgt rood voor betere prestaties. Volgens psychologen van de University of Chichester stoppen keepers die rood dragen beduidend meer strafschoppen dan keepers die geel, groen of blauw dragen. Dit zou komen doordat de kleur rood mensen automatisch aanzet tot voorzichtigheid, net zoals een rood kleurtje op een bankafschrift, waardoor voetballers centraler trappen en minder risico in hun trap steken. Het is dus niet de keeper die beter presteert, maar de anderen die minder goed presteren.

Invloed op hoe we ons gedragen en voelen

woman in yellow long sleeve shirt and black pants sitting on brown wooden chair

Op basis van eerdere onderzoeken kunnen we persoonlijkheidskenmerken aan een outfit toeschrijven. Wie vaak donkere kleding draagt, is bijvoorbeeld neurotischer. En dames met grote decolletés zijn narcistischer. Karaktertrekjes zorgen ervoor dat we naar bepaalde kleding grijpen. Maar kan het ook omgekeerd en kan kleding ons eigen gedrag beïnvloeden? Toch wel. Mensen voelen zich bijvoorbeeld bekwamer wanneer ze formele kleding dragen, maar voelen zich dan minder creatief en vriendelijk. Als je creatiever wil zijn, moet je vooral comfortabele kleding dragen. En wil je vooral gelukkig zijn, dan draag je gele kleding. Geel wordt namelijk vaak genoemd als voorbeeld van dopamine dressing.

Meer