© mph, Niels Van Eyck

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Geel en Kasterlee: stijgt Kleine Nete boven kritiek peil of niet?

Geel, Kasterlee -

De Kleine Nete op de grens van Kasterlee-Lichtaart en Geel loopt op dit moment op enkele plaatsen over, waardoor het gemeentelijk noodplan is afgekondigd in beide gemeentes. De vrees is dat het water nog gaat stijgen.

Marc Peeters, Hans Otten

Het waterpeil van de Kleine Nete, die de grens vormt tussen Kasterlee-Lichtaart en Geel, staat vrijdagmiddag ongeveer even hoog als de dijken. Dat is een gevolg van de enorme massa regen die donderdag ook in de Kempen uit de lucht viel en zich nu vanuit Retie en Mol stilaan in de richting van Herentals verplaatst. Op enkele plaatsen aan beide kanten van de Nete loopt het water intussen al over de oevers heen. Vooral de lager gelegen landbouwgronden op Geels grondgebied staan vrijdagmiddag al grotendeels blank.

Het peil van de Kleine Nete staat intussen zowat gelijk met de dijken. © Marc Peeters

De Roerdompstraat, die al sinds donderdagmiddag afgesloten is omdat de tunnel onder de expresweg is ondergelopen, en alle zijstraten zijn tot nader order afgesloten voor het verkeer. De Vlaamse Milieumaatschappij deelde de gemeentebesturen vrijdagmiddag mee dat het water mogelijk nog tien centimeter zou kunnen stijgen.

“Daarom hebben beide gemeentes het noodplan afgekondigd, zodat we de acties op de twee grondgebieden kunnen coördineren. We leggen nu zo veel mogelijk zandzakjes op de oever om te verhinderen dat we echt met een overstroming te maken krijgen. Om de dijken te verstevigen, zetten we ook verschillende kranen van lokale loonbedrijven als Van Loco, Noyens en Willems in.”

Op nippertje gered?

Maar de metingen die in de loop van vrijdagnamiddag uitgevoerd zijn, lijken toch in de richting van een gunstiger scenario te bewegen. “Die wijzen uit dat de verwachte stijging van het water toch niet van die aard gaat zijn als we vreesden”, zegt de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA). “Het ziet er nu naar uit dat we het met de verhogingen van de dijken kunnen redden. Mochten zich toch nog bijkomende problemen voordoen, hebben we een voldoende voorraad zandzakjes om snel in te grijpen op kritieke punten, zoals de toegangen naar de boerderijen.”

Vooral in de Roerdompstraat staan de landbouwgronden grotendeels blank. © Politie GLM

Loonwerker Sylveer Noyens in de Roerdompstraat is een van de getroffen landbouwers, die zelf vrijdagmiddag druk met zijn materiaal in de weer is om de dijken te verstevigen. “Alle landerijen staan blank, de Nete stroomt sinds kort echt over”, zegt hij. “Al mijn landbouwmachines staan veilig op beton, maar voor hoe lang nog? Sinds vanochtend is het waterpeil zeker met tien centimeter gestegen. De dieren evacueren? Mijn beesten staan ook helemaal in het water in hun wei, maar het is onmogelijk om die in deze omstandigheden te vangen. Ik heb mijn poort open gezet en hoop dat ze zo slim zijn om op een bepaald moment zelf naar binnen te komen.”

In het midden

Volgens de loonwerker is het sinds 1998 geleden dat de Nete nog voor zoveel wateroverlast heeft gezorgd. “Ook voor de oogst is het een ramp. Mijn nadeel is dat ik hier in het midden zit, waar de grote waterpompen staan. Dat wil zeggen dat al het water op de gronden van mijn buren uiteindelijk ook nog eens bij moeten passeren. Als zij vier weken onder water staan, is dat bij mij vier maanden. Maar er is niets aan te doen, he.”

Niet iedereen zit in de problemen. Pluimveehouder Mitch Verhaegen van Eigeel zit aan de andere kant van de expresweg in de Roerdompstraat. “Wij hebben hier geen problemen, omdat we hier hoger zitten. Maar voor ons zou dat water ook niet zo veel gevolgen hebben, wij bewerken onze grond niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Noodweer