Zijn splinternieuwe zaak in Durbuy is geruïneerd, maar chef-kok Roger Van Damme wil zaterdag al heropenen

De knop omdraaien, zo heet dat dan. Toppatissier Roger Van Damme (50) heeft met lede ogen moeten aanzien hoe zijn spiksplinternieuwe zaak geruïneerd werd door het water, maar dat laat hij nu achter zich. Nieuwe focus is zo snel mogelijk opnieuw recht krabbelen. “Zaterdag gaan we weer open”, klinkt het strijdvaardig.

Nina Bernaerts

Een bittere pil was het donderdag toen Désiré de Lille in Durbuy amper zes dagen na de opening weer de deuren moest sluiten vanwege het noodweer. Het water kwam uiteindelijk ook binnen en zette de hele zaak blank. Van de parketvloer blijft niets meer over. “Maar je kan het niet vergelijken met de mensen die alles kwijt zijn. De tol en het menselijke leed zijn echt zwaar. Mijn gedachten gaan uiteraard uit naar hen”, zegt de chef.

Zelf begon hij zaterdagochtend al meteen met de werkzaamheden in zijn zaak. “We hebben nog geen elektriciteit, dus alles gebeurt met generatoren. Met man en macht zijn we de vloer er beginnen uit te halen. Nu staan er bouwdrogers om alles droog te krijgen. Alles op generatoren want zolang alles niet droog is, durf ik geen elektriciteit gebruiken. We zullen een tijdelijk tapijt leggen en zaterdag gaan we weer open”, zegt Van Damme. “Het keukengerief voor de wafels, de pannenkoeken en de oliebollen is gelukkig gespaard gebleven, dus waarom niet? Zelfs al is het in een pop-upconcept en moet ik de wafels uitdelen omdat er geen kassa is. Ik wil gewoon iets doen.”

Roger Van Damme bij de opening van zijn zaak. ©  jhs

Dat is over exact zeven dagen dus. “Ik wil laten zien dat we strijdvaardig zijn en niet bij de pakken blijven zitten. We moeten blijven vechten, tegen de natuur ook, en we zullen winnen. Eenmaal ik iets in mijn hoofd heb, laat me dat niet los. Dus ik moet weer openen. Pas op, in september zullen we wel moeten sluiten en beginnen aan de grote renovatie die zich nu opdringt.”

Of er al opnieuw toeristen zullen zijn, kan de chef niet inschatten. “Maar dat maakt me eigenlijk weinig uit. Ik wil gewoon weer mijn werk doen. Ik wil ook wel een voorbeeld stellen aan anderen die alles kwijt zijn. Laat ons niet opgeven, samen komen we er wel door.”

 ©  rr

 ©  rr

 ©  rr

 ©  rr

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen