©  AFP

Al 740.000 Belgen vragen gratis test aan om te reizen: “Bijna helft maakte al reservatie”

Hasselt -

Twee weken na de invoering van de gratis reistesten hebben al 740.661 Belgen zo’n test aangevraagd. “Voor 44 procent van die gratis tests is ook een reservatie gemaakt bij een testcentrum”, zegt Karine Moykens, hoofd van het interfederaal comité Testing.

Wie op reis vertrekt en nog niet volledig gevaccineerd is, moet op zijn vakantiebestemming een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Sinds 28 juni kan elke Belg die 6 jaar of ouder is via de website mijngezondheid.be twee gratis PCR-testen aanvragen. Ruim twee weken na de invoering hebben al 740.661 Belgen zo’n gratis reistest aangevraagd, zo blijkt uit cijfers van het interfederaal comité Testing. “Voor 44 procent van die 740.661 aangevraagde testen is er ook al een reservatie gemaakt bij een testcentrum”, zegt Karine Moykens, hoofd van het interfederaal comité Testing. Dat wil dus zeggen dat zo’n 325.000 Belgen met reisplannen zich de afgelopen twee weken hebben laten testen of zich een van de komende dagen nog aanmelden in het testcentrum voor een gratis reistest.” Wie al een activatiecode heeft aangevraagd voor een gratis PCR-test, maar nog geen afspraak heeft ingeboekt in een testcentrum kan dat nog op een later tijdstip doen. Een activatiecode blijft immers tien dagen geldig.

Reisvoorwaarden

Het aantal Belgen dat de afgelopen twee weken op vakantie is vertrokken of op het punt staat om te vertrekken, ligt zonder twijfel een stuk hoger dan de iets meer dan 325.000 Belgen die al een gratis reistest hebben ingeboekt. Wie al veertien dagen volledig gevaccineerd is, krijgt immers een vaccinatiecertificaat en hoeft dus geen test af te leggen. Ook wie hersteld is van Covid-19 na een positieve Covid-test, moet in het buitenland geen testcertificaat voorleggen. Daarnaast hebben ook niet alle Belgen met reisplannen recht op een gratis PCR-test. Wie zijn vaccin weigerde, moet bijvoorbeeld wel betalen voor een reistest. Zo’n betalende reistest kost maximaal 55 euro en kan op dezelfde manier aangevraagd worden als de gratis PCR-testen. Bij het aanvragen van je reistest is het belangrijk om na te gaan wat de reisvoorwaarden zijn van het land waar je naartoe gaat. Zo eisen Spanje en Italië dat uw PCR-test hooguit 48 uur voor aankomst werd afgenomen. In de meeste andere Europese landen - zoals Nederland, Duitsland, Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland of Kroatië - is dat 72 uur. De meeste Europese landen aanvaarden ook een negatieve snelle antigeentest die 48 uur voor aankomst werd afgenomen. Zo’n antigeentest is niet gratis. kosn

Alle reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen vindt u op de website reopen.europa.eu.