Direct naar artikelinhoud
NieuwsHongkong

Autoriteiten in Hongkong arresteren auteurs wegens opruiing – met kinderboeken over schapen

Autoriteiten in Hongkong arresteren auteurs wegens opruiing – met kinderboeken over schapen
Beeld Getty Images

De politie in Hongkong heeft vijf mensen gearresteerd op verdenking van opruiing door middel van kinderboeken. Die zouden jonge kinderen aanzetten tot opstand tegen de regering van de door China gedomineerde semiautonome stadstaat.

De vijf verdachten, twee mannen en drie vrouwen van 25 tot 28 jaar, waren leden van een vakbond voor spraaktherapeuten. Ze brachten drie kinderboeken uit met verhalen over wolven en schapen, die volgens de autoriteiten direct verwijzen naar het neerslaan van de democratiseringsbeweging vanaf 2019.

De boeken gaan over een dorp bewoond wordt door lieve schapen. Maar het wordt bedreigd door agressieve wolven uit een naburige nederzetting. De schapen verweren zich door te staken of door er per boot vandoor te gaan, aldus samenvattingen op de website van de beroepsvereniging.

De Chinese autoriteiten pakten de vijf verdachten op op grond van een  wet tegen opruiing die nog dateert uit de tijd dat Hongkong een Britse kroonkolonie was. Ze zouden door het publiceren van de kinderboeken hebben willen aanzetten tot haat en geweld tegen de regering. Het vijftal kan maximaal twee jaar cel krijgen.

Waarnemers zien de vervolging als een teken dat Beijing de ruimte voor kritiek in Hongkong verder inperkt. Vorig jaar juni maakte een omstreden nieuwe wet met betrekking tot de nationale veiligheid al een eind aan de protesten van een volksbeweging voor behoud van democratie en burgerlijke vrijheden in de stadstaat.

Autoriteiten in Hongkong arresteren auteurs wegens opruiing – met kinderboeken over schapen
Beeld Getty Images

Op grond van diezelfde wet verschijnen donderdag in Hongkong vier stafleden van een tot zwijgen gebrachte oppositiekrant, Apple Daily, voor de rechter. De vier, onder wie de ex-hoofdredacteur, worden beschuldigd van samenspanning met buitenlandse krachten. Apple Daily, eigendom van de kritische mediatycoon Jimmy Lai, werd opgedoekt nadat honderden politieagenten in juni de kantoren binnenvielen.

Een andere rechter in Hongkong veroordeelde donderdag zeven mannen vanwege een brute aanval op prodemocratiedemonstranten op een treinstation in 2019. De zeven kregen celstraffen van 3,5 tot 7 jaar voor het geweldsincident, dat plaatsvond op het hoogtepunt van de antiregeringsprotesten in Hongkong.

De veroordeelden maakten deel uit van een groep van meer dan honderd mannen die, gestoken in witte T-shirts en gewapend met stokken, insloegen op demonstranten, journalisten en omstanders. De politie greep pas laat in. Volgens critici werkte ze samen met de aanvallers, vermoedelijk bendeleden van de Hongkongse maffia.

Li Kwai-wah, van de Police National Security Department, poseert met het bewijs tegen de vijf verdachten.Beeld AP