© jhp

Verplicht bufferbekken bij bedrijf in Borgloon na 12 jaar nog steeds niet gerealiseerd

De provincie Limburg en de stad Borgloon stellen het bedrijf Konings Juices & Drinks in gebreke. Het verplichte bufferbekken dat het bedrijf moest aanleggen tegen overstromingen is na 12 jaar nog steeds niet gerealiseerd, meldt gedeputeerde van Waterlopen, Ludwig Vandenhove (sp.a).

Het bedrijf Konings in Borgloon ligt aan de rand van een overstromingsgebied in de vallei van de Herk. In 2004 heeft de provincie het bedrijf verplicht een bufferbekken aan te leggen van 800 kubieke meter, naar aanleiding van een uitbreiding die het bedrijf wou realiseren. Na de bekendmaking van nieuwe uitbreidingsplannen dit jaar, kwam aan het licht dat er van het bufferbekken dat het bedrijf in 2004 had moeten aanleggen, nog steeds geen spoor is.

“Door het uitblijven van het bufferbekken en het grote aandeel verharde oppervlakte van het bedrijf, zorgt dit afwaarts voor extra overstromingsgevaar”, zegt gedeputeerde Vandenhove. “Wij zullen deze ingebrekestelling overmaken aan de bouwinspectie en dringen erop aan dat de firma Konings deze werken alsnog zo spoedig mogelijk uitvoert, weliswaar na voorlegging van duidelijke ontwerpplannen die aantonen dat het gevraagde volume aan waterberging gerealiseerd wordt.”

De provincie wil er eveneens strenger op toezien dat bedrijven de opgelegde bufferbekkens niet enkel op papier maar ook op het terrein effectief realiseren. “Dit voorval bewijst andermaal dat we ook qua waterbeheer dringend meer handhaving moeten doen”, aldus nog Vandenhove. “Vanuit de provinciale dienst Water en Domeinen werken we momenteel aan een handhavingsmodel.”

Het bedrijf uit Borgloon heeft intussen een aannemer gecontacteerd om de werken op korte termijn uit te voeren.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer