Nafi Thiam doet de Belgische vlag wapperen in Tokio.
Volledig scherm
PREMIUM
Nafi Thiam doet de Belgische vlag wapperen in Tokio. © Photo News/Belga

Onze atletiekspecialiste over Nafi Thiam, de vrouw van goud: “Ze presteerde onder onmenselijke druk, dan ben je mentaal ijzersterk”

Olympische SpelenNafi Thiam heeft geschiedenis geschreven. Onze landgenote slaagde er als eerste Belg(ische) ooit in om haar olympische titel te verlengen. Onze atletiekspecialiste Valerie Hardie schat het goud van Thiam in. “Nafi greep je naar de keel. Zo intens. Zo recht uit het hart. Zo puur. En tegelijk ook zo triest. Wat was het ontzettend mooi dat Thiam haar emoties zo openhartig deelde.”

12 reacties

  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    Competitiesport kan psychologische oorlog zijn, met je tegenstanders én jezelf. Nafi stond op de Olympische spelen als titelverdedigster. Tel daar ook nog een revalidatieperiode bij. Alle ogen op haar als dé gedoodverfde kandidaat om opnieuw te winnen. Ja, andere deelnemers zullen druk gevoeld hebben, maar dat is niet hetzelfde. Kijk maar eens naar de bio-pic over Fred Deburghgraeve's weg naar goud. Nafi heeft een ijzersterk karakter en ja dit was een onmenselijke druk op haar schouders. KNAP!
  • Seppe Goossens

    3 jaar geleden
    Paulus heeft gelijk. Het is echt fantastisch dat ze voor de 2e keer op de 1e plaats eindigt, maar of de druk op haar nou groter is dan die op andere Olympiërs? (En dan heb ik het niet over Krystina Timanovskaya.)
  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    Paulus de Mos, psychologie van competitiesport. Als titelverdediger en de gedoodverfde kandidaat voor winst zul je altijd méér druk voelen gezien je jezelf voor iedereen moet bewijzen. Het gevoel je niet alleen jezelf, maar iedereen die in jou geloofde teleurstelt bij verlies. De tegenstand zal ook onder spanning gepresteerd hebben, maar als 'underdog' hoef je je niet te schamen voor een 2e, ... plaats. Ik zou met deze prestatie durven stellen dat Nafi de beste Belgische atlete ooit is.
  • Paulus de Mos

    3 jaar geleden
    Ik wil Nafi Thiam van harte feliciteren met deze geweldige prestatie , maar waarom Valerie Hardy nu weer zo dramatisch moet schrijven dat ze onder "onmenselijke druk " presteerde? Waarom was de druk die op haar stond "onmenselijker" dan de druk die bijvoorbeeld op de winnares van het zilver of op de winnaar van om het even welke medaille in welke tak van sport staat ?
  • Erik Wouters

    3 jaar geleden
    Wat Nina gedaan heeft , is misschien straf. Wat Nafi gedaan heeft staat daar nog 10 stappen hoger. Ze is zonder meer het Belgisch sportfiguur van dit decennium. Met andere woorden, dit is pas een grote madame. Proficiat Nafi