Twee bomen in Peer beschermd als monument: "Eén van de dikste en oudste van Limburg"

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) beschermt voorlopig 3 bomen als monument, waarvan 2 in Peer. Het gaat over een winterlinde met een fel ingekorte kruin in het gehucht Linde en een zomereik in Grote Brogel. 

In Peer en Kampenhout staan drie oude bomen die uitzonderlijk zijn door hun omvang en geschiedenis”, vertelt minister Diependaele. “De beide bomen in Peer zijn voormalige schermbomen, die twee hoeves van schaduw en beschutting voorzagen. De zwarte moerbeiboom in de pastorietuin in Kampenhout levert nog steeds grote smakelijke vruchten. De drie bomen behoren tot de omvangrijkste exemplaren van hun soort in Vlaanderen. Ik ben dan ook blij dat met deze bescherming deze bomen extra aandacht en zorg krijgen zodat ze zo lang als mogelijk bewaard blijven.”

Winterlinde

De winterlinde in Peer is beeldbepalend in het centrum van het gehucht Linde. Door zijn uitzonderlijke omvang met stamomtrek van ongeveer 6 meter is het één van de dikste en mogelijk oudste linden van Limburg. 

(Lees verder onder foto)

Zomereik

De zomereik in Grote Brogel valt op langs de Laarderweg, en net als de gekandelaarde winterlinde een relict van een site met langgestrekte hoeve. De zomereik is één van de dikste en mogelijk oudste eiken van Limburg.

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen de negen maanden beslist de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed over een definitieve bescherming.

Meest gelezen