©  BELGAIMAGE

Een opmerkelijke actie: profvoetballer verandert van rugnummer om aandacht te vragen… voor het klimaat

Morten Thorsby speelt komend seizoen bij Sampdoria niet meer met nummer achttien, maar met nummer twee. De Noor - die vijf seizoenen voor sc Heerenveen uitkwam - wil daarmee om aandacht vragen voor klimaatverandering.

Vincent Van Genechten
Bron: De Telegraaf

Dat heeft niet te maken met het feit dat het stukje stof dat geproduceerd moet worden voor een 2 kleiner is dan dat voor een 18, maar Thorsby wil zo verwijzen naar het klimaatakkoord van Parijs. De 2 symbolyseert het doel van dat akkoord om de mondiale temperatuursverandering onder de twee graden Celsius te houden.

Thorsby staat bekend als een milieuactivist. Hij is oprichter van de organisatie We Play Green, waarbij voetballers en clubs zich kunnen aansluiten.

“Ik wilde als voetballer beter zijn dan iedereen, maar tegelijkertijd dacht ik steeds: Wat ben je aan het doen?We hebben een enorme milieucrisis en jij bent voetbal aan het spelen. Dit slaat helemaal nergens op”, zegt hij in de podcast BroPod.

“Ik twijfelde zelfs of ik door wilde gaan met voetballen”, vervolgt de middenvelder. “In een gesprek met mijn ouders kwam ik tot de conclusie dat ik mijn leven wilde gebruiken om te vechten voor wat belangrijk is. Het beste wat ik kan doen is om zo goed mogelijk te worden in voetbal en te blijven praten over deze belangrijke zaken.” Daarom richtte hij We Play Green op. “Het gaat over bewustzijn. Dat mensen zich bewust zijn van elke keuze die ze maken.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer