Kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai roept landen op om hun grenzen te openen voor Afghaanse vluchtelingen

De Pakistaanse Nobelprijswinnares en kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai zegt dat Afghanistan in een dringende humanitaire crisis verkeert op dit moment. In een interview met BBC zegt ze dat ze een brief geschreven heeft naar de Pakistaanse eerste minister Iram Khan. Daarin vraagt ze om alle kinderen die vanuit Afghanistan naar Pakistan gevlucht zijn, ook de meisjes, toegang te geven tot onderwijs. "Zodat hun toekomst niet verloren is", zegt ze. 

Nu de taliban de macht hebben overgenomen, proberen veel Afghanen hun land te ontvluchten. Dat is niet verwonderlijk, want tussen 1996 en 2001 voerden de taliban een schrikbewind in Afghanistan.

Malala Yousafzai vindt dat elk land op dit moment een verantwoordelijkheid heeft. "Landen moeten hun grenzen openen voor Afghaanse vluchtelingen", zegt ze. 

"We leven in een wereld waar we praten over vooruitgang, over gelijkheid over gendergelijkheid. We kunnen niet toelaten dat een land tientallen jaren en eeuwen teruggaat in de tijd." 

We kunnen niet toelaten dat een land tientallen jaren en eeuwen teruggaat in de tijd.

Kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai

"We moeten een gedurfd standpunt innemen voor de bescherming van vrouwen en meisjes, voor de bescherming van minderheidsgroepen en voor vrede en stabiliteit in de regio." 

Ze roept de wereldleiders op om te strijden voor mensenrechten. "Dat is belangrijk, niet alleen voor de vrede in Afghanistan, maar voor vrede wereldwijd."

Malala Yousafzai werd in 2012 neergeschoten door een talibanstrijder, omdat ze campagne voerde voor onderwijs voor meisjes. Ze was toen 15 jaar. Bij de aanslag liep ze ernstige verwondingen op aan haar gezicht. 

Meest gelezen