Al veel paddenstoelen in augustus, maar niet zo uitzonderlijk  

Je hebt het misschien al gemerkt tijdens het wandelen: er zijn al veel paddenstoelen. We associëren paddenstoelen vaak met de herfst en toch zijn er nu in het midden van de zomer al veel te zien. De zomer van 2021 is wel de natste zomer sinds het begin van de metingen in 1833. Is het dan uitzonderlijk dat er in augustus al paddenstoelen zijn? "Nee, toch niet", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Het is zeker niet de eerste keer dat er in de zomermaanden veel paddenstoelen verschijnen."

Er zijn al tientallen soorten die nu verschijnen. "Het zijn vooral zomerpaddenstoelen zoals boleten, die samenleven met de bomen. Het zijn nog niet de soorten die de dode blaadjes opruimen, maar ze leven wel in symbiose met de bomen", legt Veraghtert uit. 

Videospeler inladen...

Luister hier naar het gesprek met Wim Veraghtert: 

(Lees verder onder het fragment)

"Het aantal paddenstoelen kan de komende maanden nog wel oplopen, maar veel hangt af van het weer in september en oktober", klinkt het. "Als het een droog najaar wordt, kan het zijn dat er dan minder paddenstoelen zijn dan nu. Het is nog al gebeurd dat augustus de beste paddenstoelenmaand van het jaar was. Het is vooral de hoeveelheid regen die bepaalt hoeveel paddenstoelen er komen."

Vliegenzwam

De vliegenzam werd ook al gespot dit jaar. "Het is een paddenstoel die normaal pas half september verschijnt. Maar we hebben al een aantal meldingen binnengekregen", vertelt Veraghtert. 

Een vliegenzwam is de typisch rode paddenstoel met witte stippen

Meest gelezen