© ATV

Kruispunt waar zusjes stierven was conflictvrij gemaakt, maar beslissing werd teruggedraaid

Antwerpen -

Mobiliteitsexperts dringen er al langer op aan: maak verkeerspunten conflictvrij. Zo kunnen zwakke weggebruikers en kruisend autoverkeer nooit op hetzelfde moment groen licht krijgen. Ook het kruispunt aan de Lange Leemstraat waar dinsdagochtend twee meisjes stierven, was enkele maanden geleden nog op die manier ingericht. Maar de beslissing werd teruggedraaid om voorrang te geven aan de hulpdiensten.

LEES OOK: Antwerpse Joodse gemeenschap in diepe rouw: verongelukte zusjes zelfde dag nog begraven in Nederland

Kruispunten waar zwakke weggebruikers zwakke weggebruikers en kruisend autoverkeer niet op hetzelfde moment groen licht krijgen, zijn in landen als Denemarken en Nederland eerder de regel dan de uitzondering. In België is dat nog niet het geval, maar er wordt wel op verschillende punten gewerkt met conflictvrije kruispunten. Volgens het kabinet van Antwerps Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) wordt daar al sinds 2018 werk van gemaakt in de stad. “Er werden 127 stadskruispunten onderzocht, en op 71 kruispunten werd de lichtenregeling aangepast. Het aantal conflicten is daar meer dan gehalveerd. Nog 56 andere punten worden de komende jaren aangepakt.”

Teruggedraaid

Ook op het kruispunt waar dinsdagochtend de zusjes G. (9) en L. (1,5) om het leven kwamen, werd tussen april en juli dit jaar een conflictvrije lichtregeling uitgeprobeerd. De stad draaide de regeling terug. “Er werd vastgesteld dat de oorspronkelijke lichtenregeling omwille van het uitrijden van de hulpdiensten van het Sint Vincentius-ziekenhuis de beste optie was”, zegt het kabinet.

Volgens het kabinet van Kennis zou een conflictvrije regeling voor langere wachttijden zorgen en dat was niet wenselijk door het ziekenhuis in de buurt. Daarom kregen voertuigen die uit de Sint-Vincentiusstraat de Lange Leemstraat insloegen, opnieuw groen licht te zien op hetzelfde moment als de voetgangers op het zebrapad. Wel werd een apart waarschuwingslicht geïnstalleerd.

LEES OOK: Familie omgekomen zusjes reageert: “Het waren zulke schattige meisjes”

Wrange beleidskeuze

Op Facebook laat gemeenteraadslid Wouter Van Besien (Groen) zich kritisch uit over die beleidskeuze. “Het kruispunt was conflictvrij (om de beurten groen voor wagens en voetgangers). Als dat zo was gebleven zou dit ongeluk niet gebeurd zijn. Schepen Kennis heeft beslist, om de verkeersdoorstroming te verbeteren, om dit terug te veranderen. Dit is wel een heel wrange beleidskeuze gebleken. Hopelijk zal dit stadsbestuur vanaf nu consequent voor verkeersveiligheid en voor conflictvrije kruispunten kiezen.

De Fietsersbond organiseert aanstaande vrijdag een protest naar aanleiding van het tragische ongeval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

bvb, cel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen