Xinhua News Agency.All Rights Reserved

De leer van president Xi Jinping krijgt een vaste plaats in het Chinese onderwijs

In China wordt de leer van de president Xi Jinping verwerkt in het onderwijscurriculum. Nooit eerder sinds Mao Zedong, de grondlegger van de Chinese Volksrepubliek, werd de ideologie van een leider zo systematisch onderwezen. Op deze manier versterkt Xi Jinping zijn invloed op de maatschappij. 

In 2018 heeft de Chinese overheid de leer van Xi Jinping al verankerd in de grondwet. Sinds dan is de leer geleidelijk aan geïntroduceerd op verschillende universiteiten en in de naschoolse activiteiten van regeringsgezinde jongeren. Maar nu wordt de leer op een zeer planmatige basis verwerkt in de leerstof van alle Chinese scholen en universiteiten. 

Het Chinese ministerie van Onderwijs zegt dat de leer van Xi Jinping de Chinese jeugd zal helpen om "op te groeien tot de bouwers en voortzetters van het Chinese communisme met een grondige morele, intellectuele, fysieke en esthetische basis". Er zal worden ingezet op zogenoemde "arbeidsvorming", om de "hardwerkende geest van de leerlingen te ontwikkelen", zegt het ministerie van Onderwijs.

Het is voor het eerst sinds de grondlegger en eerste leider van de Chinese communistische Volksrepubliek Mao Zedong, dat de ideeën van een leider op zo'n systematische wijze in het onderwijs worden verankerd. Het is ook sinds Mao geleden dat die ideeën als "leer" worden bestempeld. Xi Jinping verstevigt hiermee nog zijn invloed op de Chinese maatschappij.

Meest gelezen