©  BELGA

DISCUSSIE. Doet gesjoemel met neptoernooien prestaties van 3X3 Lions teniet?

De 3X3 Lions, die als vierde eindigden op de Olympische Spelen in Tokio, hebben gefoefeld met neptoernooien om zich überhaupt te kwalificeren. Dat bleek dinsdag na een onderzoek door onze zusterkrant De Standaard. De Lions zelf lijken die aantijgingen ook niet te ontkennen en verwijzen vooral naar hun sportieve prestaties op de Spelen. Wat vind jij? Is die prestatie belangrijker dan de manier waarop ze er geraakt zijn? Of dringt een bestraffing zich op?

red

LEES OOK: Velen wisten van het bedrog, maar niemand wilde het olympische sprookje van de 3x3 Lions doorprikken

Met hun verrassende vierde plaats werden de 3x3 Lions een van de Belgische revelaties op de Spelen in Tokio. Maar uit informatie die De Standaard in handen kreeg, blijkt dat de 3x3-basketploeg eigenlijk niet had mogen deelnemen aan de kwalificatiematchen voor de Spelen. Die wedstrijden vonden eind mei 2021 plaats in het Oostenrijkse Graz en een week later in het Hongaarse Debrecen.

De 3X3 Lions organiseerden tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 fictieve toernooien om punten te sprokkelen, zodat België hoger op de wereldranglijst kwam te staan. Door die hogere positie maakten ze meer kans om te kunnen deelnemen aan de kwalificatietoernooien in Graz en Debrecen.

De spelers hebben intussen gereageerd. Ze verwijzen naar hun sportieve prestaties, maar ontkennen de fraude niet. Ook Erik Celis, de vader van speler Nick Celis, benadrukt dat de Belgische basketters absoluut hun plaats hadden op de Spelen. “Het is een heel verhaal, maar het is niet aan mij om dat allemaal te zeggen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “De tamtam gaat snel en zegt dat er zelfs landen zijn waar vlak voor de selectietoernooien in twee weken tijd nog 47 3x3-tornooien zijn georganiseerd. Met mensen die voordien nog nooit 3x3 speelden en die daarna ook nooit meer 3x3 speelden. Moet ik er nog een tekening bij maken?”

LEES OOK: “3x3-ploeg kreeg dreigmails en werd afgeperst”: vader van speler reageert op vermeende fraude van Belgische olympiërs

De affaire werpt wel een interessante discussie op. Is hun knappe vierde plaats, die bovendien het hele land liet kennismaken met het explosieve 3X3 basketbal, belangrijker dan wat ze hebben gedaan om in Tokio te raken? Of kan er voor gesjoemel nooit plaats zijn in de (top)sport? Moeten de 3X3 Lions bestraft wordt voor hun misstappen? Hoe?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt vrijdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER