Foto Radio 2

North Sea Port onderzoekt hoe wijdverspreid ijzeretende bacterie, die boten sneller doet roesten, is in havengebied

North Sea Port, de fusiehaven van Gent en Terneuzen, onderzoekt of een bepaald type bacterie dat roest veroorzaakt ook in het havengebied tussen Gent en Vlissingen voorkomt. Eerder waren al meldingen van deze bacterie gedaan in de jachthaven van Zelzate.

North Sea Port, dat is de fusiehaven van Gent en Terneuzen, is ongerust sinds zij weet heeft van de corrosie in de jachthaven van Zelzate: "We willen weten wat de oorzaak is van die bacterie, hoe ver die is verspreid en wat dat betekent voor de schepen, maar ook voor de haveninfrastructuur zoals damplanken langs de kanaalbedding", zegt Johan Bresseleers van North Sea Port. "Daarom gaan we met de Vlaamse overheid rond de tafel zitten om dit probleem aan te pakken."

Tot 40 keer sneller roesten

De reactie van het Gentse havenbedrijf komt er nadat al 35 booteigenaars, die met hun boten in de jachthaven van Zelzate lagen, er vertrokken zijn omdat de jachten zeer snel begonnen te roesten. Een wateronderzoek, van het onderzoeksteam "Amacort", onder leiding van professor Kris De Baere, kon vaststellen dat het om een microbieel geïnduceerde corrosie (MIC) gaat. Dat zijn bacteriën die het roesten van ijzer versnellen. Het is zelfs zo erg dat de boten en jachten, onder het water, tot 40 keer sneller gingen roesten dan normaal.

Alarmerende resultaten

Het onderzoek gebeurde met DNA-onderzoek van de bacteriën zelf en het ophangen van ijzerplaatjes in het water van het kanaal. De resultaten zijn alarmerend. De conclusie bij het onderzoeksteam is dat het dus wel zou kunnen dat er een verdere verspreiding is van deze bacteriën door het hele havengebied.

Bresseleers maakt zich zorgen omdat de bacterie ook meer zou kunnen aantasten dan de boten en schepen: "We willen onderzoeken of die  bacterie ook te vinden is in andere plaatsen van het kanaal. Dan kunnen we proberen te voorkomen wat er eerder al gebeurd is." Het havenbestuur zoekt nu uit wie, hoe en wanneer het onderzoek kan plaatsvinden.

Meest gelezen