Spreker van de Raad van Afgevaardigden van Irak Muhammad al-Halbousi en de Franse president Emmanuel Macron tijdens een overleg in Bagdad.
Volledig scherm
Spreker van de Raad van Afgevaardigden van Irak Muhammad al-Halbousi en de Franse president Emmanuel Macron tijdens een overleg in Bagdad. © AFP

Frankrijk en Groot-Brittannië willen veilige zone in Kaboel

UPDATEFrankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een zogenoemde “safe zone” instellen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, vanwaaruit humanitaire hulp voortgezet kan worden onder bescherming van de Verenigde Naties. De twee landen zullen daarvoor maandag een resolutie indienen als er een spoedberaad is van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, kondigt de Franse president Emmanuel Macron aan.

25 reacties

  • Paul De Mol

    3 jaar geleden
    Frankrijk en het VK moeten zich met hun eigen landen moeien, niet met andere.
  • Bob Croux

    3 jaar geleden
    Op beelden is te zien dat er nu een lange gang vrije doorgang is aan te vliegveld waardoor honderden als Afghaan gekleed en co doorliepen. Na de aanslag is er een betere samenwerking tussen US en Taliban. De ene waakt aan de ingang en er ontslaat geen ophoping van volk meer. De busjes met vertrekkers kunnen vlot door die ene ingang. Nergens nog gehoord van 24u tegenhouden van reizigers. Taliban wil geen problemen meer voor 50 resterende uren voor die paar duizend weglopers.
  • karl van dyck

    3 jaar geleden
    Zouden beter eens veilige en gezonde zones's invoeren in eigen land, i.p.v. zich overal in andere landen met andere culturen te gaan bemoeien.
  • Piet Bol

    3 jaar geleden
    Macron zegt dat ze in Irak blijven zolang als nodig is. Hopelijk heeft de volgende Franse president wat meer verstand. We hebben ook daar niks te zoeken tenzij de chemische wapens die nog steeds niet gevonden zijn, maar dat stond niet onder leiding van generaal Macron natuurlijk.
  • Leo Mariën

    3 jaar geleden
    Klopt Ronald De Smet, de provincie Ghazni heeft het potentieel aan lithium afzettingen zo groot als die van Bolivia. Verder enorme hoeveelheden koper, zeldzame aardelementen (REE's) zoals lanthaan, cerium, neodymium en aders van aluminium, goud, zilver, zink, kwik. Trump wijzigde in juli 2019 sectie 303 van de Defense Production Act van 1950 om meer REE's zelf te gaan delven omdat ze nu afhankelijk zijn van China. Afghanistan zou daar een belangrijke rol in gaan spelen.