Elke schooldag 12 kinderen betrokken bij ongeval: "oogcontact" en "doe oortjes uit", tips om veilig naar school te gaan

Met de start van het nieuwe schooljaar zullen duizenden kwetsbare weggebruikers zich opnieuw in het verkeer begeven. Vorig schooljaar raakten - ondanks het coronajaar met gesloten scholen en halftijds onderwijs - 1.510 kinderen betrokken bij een verkeersongeval. 1.510, dat zijn 12 gewonde kinderen per schooldag op weg naar of terug van school. Het is dus belangrijk dat kinderen de route naar school goed kennen. Enkele tips van Vias, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, om hen veilig door het verkeer te loodsen.

Wat kan je doen als autobestuurder?

  • Probeer in de mate van het mogelijke schoolomgevingen vlak voor en na schooltijd te vermijden.
  • Hou voldoende afstand van fietsers als je hen inhaalt: 1 meter binnen de bebouwde kom, 1,5 meter buiten de bebouwde kom.
  •  Respecteer de snelheidslimiet van 30 km/u. Dat leidt tot een derde minder gewonden in het verkeer.

Als je kind te voet naar school gaat

  • Leg met je kind het parcours al op voorhand af. Toon alle potentiële gevaren zoals opritten, en uitritten van parkings en garages, enz.
  • Vertrek ruim op tijd, zodat je op geen enkel moment hoeft te rennen.
  • Toon je kind hoe je correct en rustig moet oversteken en leg uit dat je altijd oogcontact met de bestuurders moet maken als je oversteekt op een zebrapad.

Als je kind met de fiets naar school gaat

  • Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand. De veiligste route is niet altijd de kortste route. Soms is een iets langere route met minder kruispunten of gevaarlijke punten meer geschikt als reisroute.
  • Heb vertrouwen in je kind, maar laat het pas alleen naar school rijden als het zichzelf daar comfortabel bij voelt. Kan het bijvoorbeeld goed de snelheden inschatten? Kan het zijn arm uitsteken (om af te slaan) en tegelijk zijn evenwicht bewaren?
  • Zorg dat je kind altijd goed zichtbaar is en laat het een fietshelm dragen.

Als je je kind met de auto naar school brengt

  • Als je kind kleiner is dan 1,35 meter, maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje.
  • Vertrek ruim op tijd thuis, zo vermijd je dat je je onderweg moet haasten.
  • Rij de auto niet tot tegen de schoolpoort. Het is rustiger voor iedereen als je de auto verder parkeert en het laatste stuk te voet aflegt. Een slecht geparkeerd voertuig kan ervoor zorgen dat een kind dat oversteekt niet goed ziet én niet goed zichtbaar is.

Tips voor ouders van tieners

  • Veel jongeren gebruiken oortjes om naar muziek te luisteren. Daardoor pikken ze het omgevingsgeluid niet goed op. Je raadt hen best aan tijdelijk uit te doen of om extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg oversteken.
  • Wil je tiener een brommer? Leg dan uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent en dat het essentieel is om 100% aandachtig te rijden en de verkeersregels te volgen.
  • Dring erop aan dat je tieners ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken. Door té laat te vertrekken, is het mogelijk dat ze risico’s nemen en zichzelf in gevaar brengen.

Wat is het risico op een ongeval bij tieners?
Het risico op een ongeval stijgt voor jongens met 67% tussen de leeftijd van 10 en 11 jaar. Bij de meisjes zien we die evolutie 1 jaar later. Daar stijgt het risico op een ongeval met 71% tussen de leeftijd van 11 naar 12 jaar. Rond 11 à 12 jaar is de typische leeftijd waarop veel kinderen zelfstandig naar school beginnen te gaan. 

Op de leeftijd van 16 jaar zien we zowel voor de jongens als de meisjes een tweede toename van het ongevalsrisico. Tussen 15 en 16 jaar is er gemiddeld voor de schoolgaande jeugd 52% meer kans om gewond te geraken in een ongeval. Op 16 jaar beginnen jongeren zich vaak met andere vervoersmiddelen te verplaatsen (onder meer met de bromfiets).

Jongeren nemen door de puberteit op die leeftijd vaker risicovol gedrag aan, ook ten opzichte van andere weggebruikers. Het is belangrijk om als ouder je kind hierover te informeren en met hem het gesprek aan te gaan. 

Meest gelezen