Foto ter illustratie, Vladislov Vasnetsov, Pexels

Lokeren opent snellere en veiligere omleiding voor fietsers en voetgangers om wegenwerken te vermijden

Fietsers en voetgangers in Lokeren kunnen vanaf vandaag een snellere omleiding volgen om wegenwerken te vermijden op weg naar een stedelijke basisschool, de automobilisten moet wel een langere omleiding volgen. 

In Lokeren opent vzw Spoelepark straks feestelijk de snelle omleiding voor trage weggebruikers. De vereniging stelde de omleiding zelf voor aan de stad,  die liet er een bestaande voetweg voor verbreden. De vzw ziet de nood omdat er wegenwerken starten begin september die het gevaarlijker maken voor de zwakke weggebruiker die op weg is naar de school in de buurt.

De omleiding nu is niet altijd even veilig, die gaat gedeeltelijk langs een drukke ringweg
Frank Vermeulen van vzw Spoelepark

"Er zijn werken in de buurt rond de Spoelestraat en de Naastveldstraat, die de weg verhinderen tot de school. Daardoor moeten veel ochtendlijke stappers en trappers een  omleiding volgen die niet altijd zo veilig is, deels langs de N47, een drukke ringweg", verklaart Frank Vermeulen van vzw Spoelepark. 

Groene long, veiliger

De vzw wil ook een groene long maken in Lokeren-Zuid, en wil het veiliger maken voor fietsers en voetgangers. De "snelle omleiding" is een trage weg die het de zwakkere weggebruiker mogelijk maakt om veiliger hun weg te volgen. "De omleiding gaat door een landweg in een groene omgeving."

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf nu dus veiliger naar de stedelijke basisschool in de buurt geraken. De school heeft om en bij de 450 leerlingen.

"We willen tonen dat er ook met de fiets naar school kan gegaan worden"

De vzw wil met het initiatief niet alleen de weg veiliger en gemakkelijker maken, maar wil de bewoners ook kennis laten maken met alternatieve manieren om naar school te geraken. Vermeulen: "De leerlingen moeten niet altijd met de auto gevoerd worden. Die omleidingsweg is een kans om ervoor te zorgen dat er veilig met de fiets naar school kan gegaan worden, of gewandeld kan worden."

Het hele initiatief kadert in een project dat gesteund wordt door de Koning Boudewijnstichting. En het blijft daar niet bij, legt Vermeulen uit: "We willen ook deelfietsen invoeren. We zien het hele project als een voorbeeld voor Vlaanderen. We zijn heel dankbaar dat de stad Lokeren ons hierin steunt."

Meest gelezen