Afgelopen vrijdag voerden enkele honderden fietsers nog actie aan de Lange Leemstraat, de plek waar eerder in de week twee meisjes stierven onder de wielen van een vrachtwagen.  ©  Joris Herregods

Fietsers bezetten vanavond kruispunt aan Mercatorstraat en dertien andere ‘gevaarlijke’ punten

Het tragische ongeval afgelopen week in de Lange Leemstraat in Antwerpen, waar twee jonge zusjes stierven onder de wielen van een vrachtwagen die hen niet had opgemerkt, maakt heel wat emoties los, tot ver buiten Antwerpen. Vanavond voert de Fietsersbond actie op het kruispunt van de Plantin-Moretuslei en de Mercatorstraat en een tiental andere plekken verspreid over Vlaanderen en Brussel.

Jonas Rosquin

Het ongeval met de twee meisjes maakt voor de Fietsersbond nog maar eens duidelijk dat het nog een stuk beter kan met de verkeersveiligheid. Vrijdagavond nog organiseerde de Fietsersbond samen met andere burgerbewegingen Actiegroep Bezorgde Ouders en Antwerpenize een optocht van aan het Theaterplein richting het fatale kruispunt.

LEES OOK. Honderden fietsers voeren actie voor veiligere kruispunten in Antwerpen

Maar voor de Fietsersbond blijft het daar niet bij. Er moet voor eens en voor altijd werk gemaakt worden voor meer verkeersveiligheid. Om die eis kracht bij te zetten wordt er maandagavond rond 17u30 niet op één maar op maar liefst veertien cruciale kruispunten in heel Vlaanderen en Brussel actie gevoerd.

Het meest in het oog springend is het kruispunt van de Plantin-Moretuslei en de Mercatorstraat. “Dat kruispunt is niet toevallig gekozen. Een paar jaar geleden overleed daar nog een jonge vrouw bij eveneens een dodehoekongeval en desondanks is dit kruispunt, net als dat van de Lange Leemstraat, nog steeds niet conflictvrij gemaakt”, zegt Renaat Van Hoof van de Fietsersbond.

“We hopen zo’n 25 fietsers bijeen te krijgen om zo het kruispunt te kunnen bezetten en om één keer het groen licht voor auto’s tegen te houden en dat in alle richtingen”, verduidelijkt Van Hoof.

Het conflictvrij maken van kruispunten is volgens de Fietsersbond zeker niet de enige noodzakelijke maatregel om tot meer verkeersveiligheid te komen. “Op bepaalde punten is het zelfs beter om verkeerslichten weg te doen. Binnenkort gaan we ook nog met een voorstel komen om het bewuste kruispunt met de Lange Leemstraat te verbeteren”, zegt Renaat Van Hoof.

LEES OOK. Stedenbouwkundige Maarten Vrebos ziet verkeerslussen als oplossing Lange Leemstraat

“Er moet ook nagedacht worden over waar en wanneer vrachtwagens welkom zijn in de stad. Antwerpen zou zich kunnen spiegelen aan Londen. Daar hebben ze een bepaald puntensysteem uitgewerkt voor vrachtwagens. Als vrachtwagens bijvoorbeeld niet met een dodehoek-camerasysteem zijn uitgerust, mogen ze de stad niet in.” De stad en politie zijn op de hoogte gebracht van de verkeersactie.

LEES OOK. Ook truckers vragende partij voor conflictvrije kruispunten: “Op drukke plekken heb je honderd ogen tekort”

De kruispunten waar vanavond actie zal worden gevoerd:

  • Antwerpen - Mercatorstraat & Plantin en Moretuslei
  • Geel - Gasthuisstraat en Billemontstraat
  • Antwerpse Zuidrand - Hovestraat & N1
  • Mechelen - Kardinaal Mercierplein & hendrik speecqvest
  • Brussel - Bareel van Sint-Gillis
  • Gent - Nieuwewandeling
  • Leuven - Tiensesteenweg & Spoordijk
  • Brugge - Krakelebrug
  • Sint-Truiden - Europaplein
  • Tienen - Sint-Helenavest & Moespikvest
  • Temse - Edgar Tinelplaats
  • Halle - Ninoofsesteenweg & Auguste Demaeghtlaan
  • Boutersem - Leuvensesteenweg & Stationstraat
  • Hasselt - Kleine Ring & Diesterstraat
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER