©  AFP

Laatste Amerikaanse vlucht is vertrokken vanop luchthaven van Kaboel

De laatste Amerikaans troepen hebben Afghanistan verlaten, het laatste Amerikaanse toestel is vertrokken vanop de luchthaven van Kaboel. In heel de stad weerklinken geweerschoten. Volgens BBC-reporter Lyse Doucet vieren sommigen zo het vertrek van de Amerikanen.

Dat meldt Kenneth F. McKenzie Jr., de bevelhebber van Centcom. “Dit betekent zowel het einde van het militaire aspect van de evacuatie, als het einde van de bijna 20-jarige missie die kort na 11 september 2001 in Afghanistan begon. Een missie die Osama Bin Laden en zijn al-Qaeda handlangers gerechtigheid bracht”, klonk het.

“Het was geen goedkope missie. Deze kostte het leven van 2.461 Amerikaanse soldaten en burgers en meer dan 20.000 Amerikanen raakten gewond.”

Generaal Kenneth McKenzie benadrukt dat de militaire poot van de evacuatie afgerond is. Eerder werd al bekendgemaakt dat om en bij 250 Amerikaanse burgers nog in Afghanistan zijn, maar volgens de generaal zijn er dat een honderdtal.

LEES OOK: Belgische ambassade kreeg al bericht van 125 mensen die achterbleven in Afghanistan

“Dit was de grootste evacuatiemissie met burgers ooit”

Nog volgens de pentagon was deze evacuatiemissie de “grootste evacuatiemissie met niet-strijdkrachten (burgers red)” ooit.

In totaal heeft het Amerikaanse leger 79.000 mensen geëvacueerd. Onder hen 6.000 Amerikaanse staatsburgers. De overige 73.000 zijn van derde landen, onder hen ook veel Afghanen. Het gaat om vertalers, vrouwenrechtenactivisten, journalisten.

LEES OOK: Neha, het ‘huppelende meisje’, wil nooit meer terug naar Afghanistan: “En het eten vond ik er ook al niet lekker”

 bvb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER