Wij vroegen enkele politici om hun inkomsten bekend te maken: dit was hun antwoord

In de nasleep van de PubliPart-affaire groeit in de politieke wereld de vraag naar complete transparantie over alle mandaten die politici bekleden en de vergoedingen die ze daarvoor ontvangen. Zo maakte Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandag bekend dat zijn partijgenoot en schepen Koen Kennis 7.237 euro netto per maand verdient, wat neerkomt op 94.081 euro per jaar. Onze redactie peilde ook bij enkele politici of zij bereid waren inzage te geven in hun inkomsten, onder wie John Crombez (SP.A) en Siegfried Bracke (N-VA).

Geert Neyt

Oppositiepartij Groen had eerder gevraagd dat Koen Kennis alle vergoedingen openbaar maakte die hij ontvangt voor het bekleden van zijn veertig mandaten. “Mensen vragen eerlijkheid en transparantie, en pikken het niet dat vergoedingen ongegeneerd opgestapeld worden. Het brengt de politiek in een slecht daglicht”, aldus Antwerps gemeenteraadslid Wouter Van Besien.

© JVDP

“Dat is een flinke wedde”, zegt De Wever aan VTM, “maar hij is iemand die uit de private sector is overgekomen naar de politiek, met de weddes die men daar gewoon is, precies om dit soort dingen te kunnen doen. Hij is iemand die bedrijfsbeheer goed kent. Ik ben daar niet in beslagen en ga dan ook zelf niet in die intercommunales zitten en stuur liever hem er naartoe om de belangen van de stad en de gemeenschap te bewaken. Als mensen er echt voor werken, dan mogen ze er ook iets aan verdienen. Als men vindt dat dat te veel is, geen probleem, dan moet men dat reguleren en dan wordt het minder.” De Wever geeft ook aan dat Kennis zijn belastingbrief maandag nog openbaar zal maken.

“Vraag aan mijn vrouw eens hoe hard ik daarvoor werk”

Kennis zegt dat hij volgens zijn recentste aanslagbiljet netto 7.237 euro per maand verdiende. Daarvan zou volgens hem ongeveer 3.900 euro afkomstig zijn van zijn schepenmandaat. Dat maakt dat er maandelijks netto nog zo'n 3.337 euro zou overblijven van zijn bezoldigde mandaten. Met zowat veertig mandaten, waarvan zeventien bezoldigde, scoort Kennis erg hoog. "Ik werk daar hard voor. Ik neem verantwoordelijkheden op en steek er veel energie in. U mag daarvoor gerust eens bij m'n vrouw horen", reageert hij maandag.

Dat hij zo veel mandaten heeft, wijt Kennis aan clustering. "Als je bijvoorbeeld de energiesector volgt, dan ga je van daaruit verder naar Eandis, Intermixt, enzovoort. Ik volg dat continu op en probeer er mee vereenvoudiging in te steken", klinkt het. "In die zin is het veel en ik nodig de hogere overheid - zoals ik er intern zelf mee bezig ben - uit om er een stuk vereenvoudiging in te steken."

De schepen vreest niet voor zijn stad. "Ik heb alle intercommunales laten bekijken. Wij hebben geen Publipartverhaal in de Antwerpse context, voor zover ik dat in beeld heb."

Kennis pleit ervoor de situatie goed te overdenken. "Er worden nu allemaal voorstellen gedaan, maar laat ons dit rustig bekijken en alles wat er is beperken, eenvoudiger en transparanter maken",

Wat verdient Peter Vanvelthoven (SP.A)?

© Photo News

Vanvelthoven strijkt jaarlijks 91.549,12 euro op als Volksvertegenwoordiger, aangevuld met een onkostenvergoeding van 24.098,76 euro. Als burgemeester van Lommel verdient hij 52.135,44 euro. Hij oefent vier onbezoldigde mandaten uit bij de gemeentelijke bedrijven en intercommunales AGB Patrimonium Lommel, AGB Sport Lommel, NV Kristalpark en Nolimpark.

Verder heeft hij vier bezoldigde mandaten als lid van de raad van bestuur van de energiebedrijven Infrax (205,04 euro per zitting en 210 euro onkosten per maand), Nuhma (10.000 euro per jaar), Publilum (2.500 euro per jaar) en Elia (25.000 euro per jaar en 1.500 euro per zitting).

Wat verdient John Crombez (SP.A)?

© DBA

John Crombez was de eerste die na het losbarsten van het Gentse PubliPart-schandaal voorstelde om alle mandaten en bijhorende vergoedingen van politici over de partijgrenzen heen bekend te maken. Het was dan ook logisch dat hij transparant is over zijn eigen inkomsten.

Crombez bekleedt vijf bezoldigde mandaten. “Toen hij voorzitter bij SP.A werd, stelde hij zelf voor zijn voorzitterswedde te beperken tot die van een fractieleider”, zegt zijn woordvoerder Sara Vandecruys. Hoeveel hij daar van af deed, weet ze niet precies. “Laat ons zeggen dat de vroegere voorzitterswedde overeenkwam met het loon van een minister”, aldus Vandecruys. “Nu houdt hij 6.700 euro over per maand. Dat is het nettobedrag voor afhouding van belastingen.”

Daarnaast zetelt Crombez in de gemeenteraad van Oostende. Dat levert hem 150 euro op per zitting. Hij heeft ook nog drie deeltijdse lesopdrachten onder meer aan de universiteiten van Gent en Hasselt , wat hem ongeveer 400 euro per maand oplevert. Die laatste som geeft hij weg aan goede doelen en verenigingen.

Wat verdient Siegfried Bracke (N-VA)?

© fvv

Siegfried Bracke (N-VA), Gents oppositielid en voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, bekleedde in 2015 dertienmandaten, waarvan zeven bezoldigd. Zo is hij lid van de adviesraad van Telenet. “Voor alles wat openbaar is, belastinggeld dus, verwijs ik naar verschillende begrotingen en rekeningen waar dat allemaal te vinden is”, antwoordt hij in een sms. “Het is overigens de bedoeling dat wat u wil, op poten wordt gezet door de verkozenen zelf, niet door een krant.”

Over zijn rol in de adviesraad van Telenet reageerde Bracke maandag al in Het Nieuwsblad. “Telenet is een privébedrijf en daar krijg je in ruil voor adviezen een verloning.” Dat is niet te vergelijken met een intercommunale, vindt hij. “Alles moet op tafel, voor zover het te maken heeft met een openbare functie en met het openbare geld. Met de rest hebben we geen zaken.”

Volgens cijfers van het Centrum voor Socio-politiek Onderzoek (CRISP) verdient een parlementslid 5.500 euro netto per maand. Siegfried Bracke is voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en wordt de best betaalde politicus van het land genoemd. Zijn netto wedde als voorzitter van de Kamer bedraagt ongeveer 16.000 euro.

Wat verdient Christophe Peeters (Open VLD)?

© fvv

De Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters, die net als Tom Balthazar ongeveer 1.600 euro per vergadering van PubliPart opstrijkt, zegt dat hij morgen (dinsdag, red.) op de gemeenteraad de lijst van mandaten en vergoeding bekend zal maken. Volgens Cumuleo bekleedt hij zeven bezoldigde mandaten: schepen, voorzitter van het college van commissarissen van Farys, Bestuurder, lid van het regionaal adviescomité en lid van het directiecomité van Finiwo, bestuurder bij Publilec en bestuurder bij PubliPart.

Het bruto jaarloon voor een schepen in Gent is, net zoals in Antwerpen, 99.481 euro of 8.250 euro bruto per maand.

Wat verdient Sven Taeldeman (SP.A)?

© BELGA

Sven Taeldeman, de opvolger van de Gentse schepen Balthazar, ontvangt bovenop zijn schepenloon naar eigen zeggen nog presentiegelden voor negen bezoldigde mandaten. “In 2015 heb ik 64 vergaderingen bijgewoond, telkens voor 201 euro bruto”, zegt hij daarover in De Gentenaar. Zo is hij bestuurder bij IMEWO, Intermixt, Eandis en SoGent. “De burgemeester zal bevestigen dat ik die allemaal intens voorbereid én naar hem en het college terugkoppel.”

Taeldeman vertelde vandaag in De Gentenaar wel al dat hij al zijn energiemandaten neer zal leggen zodra hij schepen werd. Anders kon hij daarmee nog 1.000 euro bruto extra verdienen. Als schepen zal hij een maandloon van 8.250 euro bruto krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen