Radio 2

4,32 miljoen namaaksigaretten gevonden bij inval in Leke

In Diksmuide zijn donderdag bij een grote douanezoektocht 4,32 miljoen namaaksigaretten gevonden. Die stonden klaar voor transport naar het Verenigd Koninkrijk. Er was al eerder onderzoek naar het verhandelen van namaaksigaretten in onze provincie. Bij de inval werd niemand opgepakt.

Donderdag stootte de douane op 4,32 miljoen namaaksigaretten in een loods in Leke, bij Diksmuide. De namaaksigaretten waren van het merk Lambert en Butler en stonden klaar om verscheept te worden naar het Verenigd Koninkrijk. De inval kadert in een al lang lopend onderzoek naar het verhandelen van namaaksigaretten. Bij het betreden van de loods vonden de speurders meteen wat ze zochten. 

Rond 13 uur viel de douane gewapend een loods binnen in de Lekedorpstraat in Leke. In het midden van de loods stonden 20 paletten met dozen vol namaaksigaretten klaar om naar Engeland vervoerd te worden. Die zijn anderhalf miljoen euro aan ontdoken accijnzen en belastingen waard. 

Volgens woordvoerder Francis Adyns doen de fabrikanten van de namaaksigaretten dikwijls een beroep op vrachtwagenschauffeurs om te smokkelen naar Engeland: "Vrachtwagenchauffeurs op weg naar het Verenigd Koninkrijk die parkeren op snelwegparkings in West-Vlaanderen, worden aangeklampt om bij hun reguliere lading, sigaretten toe te voegen. Het is een gekend probleem."

Glas bleek namaaksigaretten

De 20 paletten waren gevuld met kartonnen dozen die gewikkeld waren in witte beschermplastic. Op het plastic hing een sticker met de waarschuwing dat het glas bevatte, zodat er voorzichtig mee zou omgesprongen worden. Maar dat glas bleek dus namaaksigaretten te zijn.

Het onderzoek loopt nog. Momenteel is er nog niemand gearresteerd. 

Radio 2

Meest gelezen