© Joris Herregods

Weekend bomvol evenementen: Antwerpen herleeft én krijgt er portie zomer bovenop

Antwerpen herleeft. Met een weekend tjokvol festivals, feesten, concerten en expo’s bruiste onze stad opnieuw als was het pre-corona. De langverwachte zomerse temperaturen deden daar nog een schepje bovenop. Uw krant trok de stad door en zag niets dan gelukkige gezichten.

Elien Van Wynsberghe

Klassiek in de stad, hiphopfestival Fire is Gold, de heropening van het ModeMuseum, graffiti-event Meeting of Styles: het is maar een greep uit wat er dit weekend allemaal te beleven viel in Antwerpen. Wie wou, kon de activiteiten aan elkaar rijgen. En dat voor de verandering zonder regenjas of paraplu. Bij momenten was het zelfs puffen en zweten, zoals zondagmiddag op het Sint-Jansplein waar Opera Ballet Vlaanderen naar aloude gewoonte zijn seizoen in gang trapte met een gratis openluchtconcert. En of dat een succes was. Het was opera ontdaan van al zijn drempels. In short, op teenslippers, met pet op of in een marcelleke lieten bezoekers zich overweldigen door de stem van sopraan Lisa Mostin.

“De max!”, roept Hans uit. Samen met zijn vrouw Siri geniet hij van de laatste noten van het orkest, het koor en de sopraan die nog een laatste keer alles uit de kast haalt. “Het is van zo’n grote betekenis dat het concert op dit plein plaatsvindt. Als mensen niet naar de opera gaan, dan moet de opera naar de mensen komen. Dan zie je dat opera iets voor iedereen is en dat het prachtig is.”

En het is waar. Honderden mensen klappen, roepen, genieten. Op een stoeltje binnen het hekwerk dat het concert afbakent, of aan de rand. Met de ogen toe of met de smartphone in de hand om het gebeuren te filmen. “We kunnen alles meezingen”, glimlachen mama Annita en dochter Trui. “Trui’s vader heeft nog in het koor gezongen. Voor ons is dit nostalgie. Hij zei altijd: opera is als voeding voor de ziel. En dat klopt. Er is niets dat zo binnenkomt als deze muziek.”

Xander, Wannes en hun familie. © Joris Herregods

Ze kunnen het misschien niet met zo veel woorden uitleggen, maar ook Xander (5) en Wannes (7) genieten samen met hun ouders, grootouders, nonkels en tantes van de muziek die Mozart en Puccini zo lang geleden op papier zetten. “Eigenlijk gaan we nooit naar de opera”, vertelt hun tante Christine. “Maar we vinden het wel heel mooi.”

Hiphophoofdstad

Van het Sint-Jansplein naar Linkeroever dan, waar zaterdag Fire is Gold plaatsvond. Het hiphopfestival trok een record aantal bezoekers, zo’n 12.000, en maakte zo van Antwerpen even de hoofdstad van de hiphop. Headliner was Damso, de meest gestreamde Belgische artiest van het moment. Maar de line-up stond vol grote namen. En dat zorgde ervoor dat ook heel wat Nederlanders, bij wie het festivalseizoen nog op een laag pitje draait, naar de Middenvijver afzakten. Donovan (23) bijvoorbeeld. “We willen er direct een feest van maken”, zegt hij enthousiast. “Bij ons mag dit nog niet. Daarom zijn we hier. We zijn hier niet voor een bepaalde artiest. We zijn hier vooral om het plezant te hebben.” En weg is hij, opnieuw naar zijn vrienden om de stilte van het afgelopen anderhalf jaar uit zijn lijf te dansen.

Donovan en zijn vrienden kwamen speciaal van Amsterdam naar Antwerpen voor Fire is Gold. © Joris Herregods

Organisator Wim Van der Borght overschouwt het festival van achter de coulissen op het hoofdpodium. “Dit is hét festival van de nieuwe generatie”, maakt hij zich sterk. “Fire is Gold trekt een heel jong en een heel divers publiek.” En dat publiek trok zijn meest fashionable festivaloutfit uit de kast om te genieten van wat het zo lang heeft moeten missen. “Hier hebben we héél hard naar uitgekeken”, lacht Elsa (23). Samen met haar vriendinnen is ze van Kortrijk afgezakt naar Linkeroever. “Het is hier zo tof. Iedereen is gelukkig en ziet er mooi uit.”

Elsa (rechts) en haar vriendinnen. © Joris Herregods

 © Joris Herregods

Graffiti

Nog dit weekend was het jaarlijks terugkerend graffiti-event Meeting of Styles. Anders dan andere jaren werd daar dit keer niet alles uit de kast gehaald en ging het evenement in verkleinde vorm door, met zo’n 55 artiesten in plaats van 80. Samen namen ze de muren van de Krugerstraat naar goede gewoonte duchtig onder handen. “Het fijne aan meeting of Styles is dat je elk jaar een hele hoop mensen uit de graffitiwereld terugziet”, zegt mede-organisator Lawrence De Bruyn van de Aerosol Kings. “Normaal hebben we mensen van over de hele wereld, nu zijn het vooral Belgen.” In normale tijden zou Meeting of Styles zondagavond afsluiten met een groot feest. Dat heeft de organisatie dit jaar nog even achterwege gelaten. Maar dat we op de goede weg zijn richting het oude normaal, werd dit weekend langs alle kanten flink in de verf gezet.

Meeting of Styles. © Joris Herregods

Lawrence De Bruyn. © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER