Raf Verelst in actie als deejay. Hij is voormalig winnaar van de Heistse Cultuurprijs en initiatiefnemer van de Crazy Kroegentocht. © rr

BLIJVEN PLAKKEN. Bekroonde kroegentocht houdt Heistse discotheken van weleer levend

Heist-op-den-Berg -

De tijd dat je in het centrum van Heist-op-den-Berg van de ene discotheek in de andere kon duiken, ligt achter ons, maar een keer per jaar - een uitgestelde editie door corona niet meegerekend - bundelen de deejays van weleer de krachten voor een goed doel. Wij gingen op de koffie bij Raf Verelst (51), zelf ex-deejay en initiatiefnemer van de met de Heistse Cultuurprijs bekroonde Crazy Kroegentocht.

Kristof Van Rompaey

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

© Kristof Van Rompaey

Aan een kleine voorzet heeft Raf Verelst genoeg om enthousiast te worden over het uitgaansleven in de jaren tachtig en negentig. Heist-centrum telde toen een stuk of zes discotheken die elk een specifieke sfeer ademden. In 1985 werd hij deejay in De Cité, een trendsetter op het vlak van new wave en nadien new beat. Achteraf verhuisde hij naar The Box, waar house- en dancemuziek hun intrede maakten. “In dat pand zit nu De Fritfabriek. Waar de Zeeman is, was den Eden. La Cita was den James. Cohibar heette Bonaparte en werd later nog La Folie”, somt Raf op.

 Eins, zwei polizei

“De discotheken waren ook op zondagnamiddag open. In vakantieperiodes werd er zelfs ‘s ochtends tijdens de maandagmarkt gefeest”, weet Raf. “Af en toe waren er razzia’s in ware LA-stijl. Tijdens een daarvan was Dolle Jo (Johan Goyvaerts, red.) aan het draaien in den Eden. De commissaris sprak er het volk toe via de microfoon, maar Jo nam toen geregeld cassettes op en had dus ook die speech opgenomen. Samen met Lex De Groot maakte hij er een parodie mee op het hitje Eins, zwei, polizei. Die begon een eigen leven te leiden en verzeilde zelfs op de kermissen. Mensen vragen er nu soms nog naar.”

Dolle Jo aan het werk in den Eden. © rr

Dolle Jo, Bart Smolders, Bert Bibber, David Truyers, Filip Decibel, Gert Van Lede, Patje The Fox, Paul Turner, Piet Keizer, Wim De Koninck: Rafs lijstje met oud-collega‘s die een eresaluut verdienen, is haast eindeloos. “Bart Smolders was nog deejay bij de Reflex. Bert Bibber begon met de Libidos Erotheken. Patje The Fox heeft op Radio Golden Flash en Radio Apollo nog een newwaveprogramma. Een aanrader voor liefhebbers. David Truyers groeide door naar Illusion”, vertelt hij. “Maar de échte Heistse deejay-pionier is toch wel Luc Derdin geweest, bezieler van de Tamara King Studio en nadien van de Sonybel Studio’s in Heist.”

Vonken

In het begin van de jaren 2000 doofde het Heistse discotheekleven gaandeweg uit. De oorzaak? “De toegenomen alcoholcontroles hebben hun aandeel wel gehad. Ook de toegangs- en consumptieprijzen zullen wel een rol hebben gespeeld, net als de opmars van drugs”, denkt Raf. “De alertheid van de overheid verhoogde in elk geval en er ontstond ook een cultuur van grotere fuiven en evenementen waar de dancings klappen van kregen. Al die factoren zullen uiteindelijk wel mee tot de teloorgang hebben geleid.”

Piet Keizer en Dolle Jo. © rr

Na zijn tijd in Heist draaide Raf een tijd professioneel voor VT4. Hij speelde nadien nog op privé-evenementen, personeelsfeesten en themaparty‘s. “Sinds vorig jaar ben ik definitief met pensioen als deejay, op de Crazy Kroegentocht na”, vertelt hij. “De Heistse deejays van toen komen daar jaarlijks op 26 december voor samen in een aantal Heistse cafés. Iedereen draait dan in zijn stijl van weleer. Op een of andere manier slaan de vonken er zo opnieuw over.”

Deejays voor drinkwater

Het jaarlijks weerzien gaat hand in hand met een goed doel: de deejays spelen gratis, en de deelnemende cafés schenken elk een waterput aan CBAVC, de organisatie waar Raf een van de grondleggers van is.

“Zo‘n tien jaar geleden kwam ik tijdens een reis in contact met een Cambodjaanse monnik die de kindersterfte in zijn regio wilde aanpakken”, legt Raf uit. “Er is daar een nijpend tekort aan proper drinkwater. Samen met een hosteleigenaar begonnen we te brainstormen en kwamen we uit op het idee van een waterputtenproject.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

Een volle dansvloer in den Eden tijdens de gloriedagen. © rr 

“Eén put bezorgt water aan acht tot tien gezinnen en gaat drie generaties mee”, verduidelijkt Raf. “We bouwden er nu al meer dan vierhonderd. Omdat kinderen niet langer worden uitgestuurd om water te halen, komt er in de gemeenschappen meer ruimte voor onderwijs. Het is die kettingreactie die we op gang willen brengen met het initiatief.”

Café ’t Hoekske tijdens de eerste Crazy Kroegentocht in 2016. © Kristof Van Rompaey

In 2019 werd Raf voor de Crazy Kroegentocht bekroond met de Heistse Cultuurprijs Grote Verdienste. “Een mooie erkenning voor alle betrokkenen”, zegt hij. “Ik ben er fier op dat de uitgaanscultuur van toen zo‘n project mee trekt. Sinds enkele jaren staat er trouwens ook jong Heists talent mee op de affiche. Dat maakt er een mooie mix van. De vijfde editie werd vorig jaar verhinderd door corona, maar de deejays namen toen wel zelf mixen op van thuis uit. De lokale radiozender Christina zond ze uit op tweede kerstdag en op oudjaar. Dit jaar zetten we die samenwerking voort, maar dan wel rechtstreeks vanuit de kroegen.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

CBAVC, de organisatie waarvan Raf een van de grondleggers is, bouwde al ruim vierhonderd waterputten in Cambodja. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blijven Plakken