Paul Hermans

De Singel haalt beeld van Jan Fabre van het dak, het S.M.A.K. laat het bewust staan: "Het lost niets op"

Kunstencentrum De Singel in Antwerpen heeft het beeld "De man die de wolken meet" van Jan Fabre van hun dak gehaald. Tegen de kunstenaar lopen verschillende klachten van seksueel misbruik. Op het Gentse museum het S.M.A.K. staat ook een versie van hetzelfde werk. Daar blijft het bewust wel staan. "Er zijn in de geschiedenis al veel beelden weggehaald, maar dat heeft weinig veranderd aan wat die beelden vertegenwoordigden", klinkt het.

Fabre wordt ervan verdacht dat hij twaalf dansers en andere personeelsleden van zijn gezelschap Troubleyn zou hebben gepest, geweld aangedaan, of ongewenst seksueel benaderd. In één geval zou het om aanranding gaan. Fabre heeft de beschuldingen altijd ontkend. De zaak komt normaal dit jaar nog voor de rechter.

Het bekende beeld "De man die de wolken meet" was al in maart van het dak gehaald in De Singel in Antwerpen. Dat gebeurde bij renovatiewerken, maar tot nog toe was daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. "Wegens de klachten tegen Jan Fabre was dit beeld niet op zijn plaats op een kunstschool", zegt directeur Hendrik Storme in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Op onderstaande foto is het werk nog te zien op de rechterhoek van het dak van De Singel in Antwerpen:

BELGA/GERON

En dit is een foto uit maart toen het beeld net van het dak was gehaald:

Evi Bloemmen

Er zijn verschillende versies van het beeld gemaakt. Zo staat er een op Brussels Airport en bij Orsi Academy langs de E40 in Wetteren. Een van die versies staat ook op het dak van het S.M.A.K, het museum voor moderne kunst in Gent. Volgens directeur Philippe Van Cauteren is het de bedoeling dat het beeld ook op het dak blijft staan "met een duidelijke en bewogen motivatie".

Het beeld in Gent blijft dus staan, zoals hier op deze foto te zien:

"We vinden als museum dat het weghalen van een beeld het ook weghalen is van een genuanceerde kritische ontmoeting en dialoog met alle betrokkenen", zegt Van Cauteren in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Er zijn in de geschiedenis al veel beelden weggehaald, maar dat heeft weinig veranderd aan wat die beelden vertegenwoordigden. Het lost niets op."

Van Cauteren wil daarom debatten organiseren. Het beeld zou daarvoor tijdelijk van het dak gehaald worden en binnenin het museum worden geplaatst. Zodat die debatten rond het beeld van Fabre kunnen worden gevoerd. "We gaan proberen er een kwalitatief en goed programma rond op te bouwen om aan te duiden dat het ons menens is", aldus de directeur. "Daarna verhuist het beeld terug naar het dak."

"Als we alle foute mannen uit de musea zouden halen, dan zouden er veel kale plekken zijn", zegt Van Cauteren in "Nieuwe feiten":

Meest gelezen