Hinder voor auto’s tijdens marathon: “Onvermijdelijk bij zo’n evenement”

Antwerpen -

Verscheidene Antwerpenaars die op het parcours van de Antwerp Night Marathon wonen en die zaterdagavond met de auto op pad waren, klagen erover dat ze niet op de hoogte waren van het evenement. ”In principe was iedereen op voorhand gewaarschuwd”, zegt de stad.

Sam Reyntjens

Terwijl 10.000 lopers zaterdagavond het beste van zichzelf gaven tijdens de Antwerp Night Marathon reden op diverse plaatsen in de stad automobilisten zich vast. Dagjestoeristen en horecabezoekers die zich in de binnenstad hadden geparkeerd en niet meer weggeraakten kregen van de aanwezige politiemensen het advies om wat langer op café te gaan, tot het parcours vrijgegeven was. “We wisten van niets”, zegt een koppel dat vanuit de rand met de auto naar een restaurant in de binnenstad wilde. “Nergens stond er ook maar iets aangegeven.”

Ook sommige bewoners van straten op en rond het parcours klagen dat ze niet op de hoogte waren gebracht of dat ze geen bewonersbrief gekregen hadden. iets wat bij andere evenementen wel gebeurt. En dat het onmogelijk was om met de auto thuis te geraken waardoor ze uren onderweg waren om uiteindelijk op grote afstand van hun huis te moeten parkeren. De stad en de organisatie zijn op sociale media dan ook de gebeten hond.

“Weet niet wat nog meer konden doen”

Volgens Dirk Delechambre, woordvoerder van de Stad Antwerpen, heeft de stad nochtans alles gedaan om iedereen op voorhand in te lichten. “Via de sociale media van de stad, de politie en Slim naar Antwerpen hebben we het evenement aangekondigd”, zegt hij. “Langs het parcours hebben we bewonersbrieven gebust. In principe zou iedereen die gekregen moeten hebben. Maar het kan natuurlijk dat zoiets tussen reclamefolders bij het oud papier belandt.” Delechambre wijst erop dat aan de grote invalswegen tekstkarren met informatie geplaatst werden. “Ik weet echt niet wat we nog meer zouden moeten doen. Alleszins zal dit evenement geëvalueerd worden, zoals dat altijd gebeurt. We zullen bekijken wat er beter kan, ook met het oog op het WK Wielrennen later deze maand.”

Ook organisator Golazo is niet blind voor de verkeershinder tijdens de marathon. “Het gaat om een stadsparcours, dan worden er straten afgesloten. En dat zal altijd hinder met zich meebrengen. We gaan een en ander uiteraard grondig bespreken en evalueren met de politie en de stad”, zegt Greg Broekmans

Broekmans denkt dat de problemen minder zullen worden naarmate het evenement aan bekendheid wint. “Dit was de allereerste keer, het moet nog wat groeien. De Ten Miles waren ook niet meteen bij iedereen bekend en nog altijd zijn er ook bij dat evenement mensen die niet op de hoogte blijken te zijn. Hoe ruim en breed er ook gecommuniceerd is.”

Positieve reacties

Bij Golazo blikt men alleszins met een fijn gevoel terug op de eerste editie van de Antwerp Night Marathon. “We hebben van de deelnemers heel wat positieve reacties gekregen, zowel over de sfeer langs het parcours als over de ervaring om ‘s avonds te lopen”, zegt Broekmans. “Samen met de stad zijn we het engagement aangegaan om hier een wederkerend evenement van te maken.” De organisatie hoopt weldra dan ook de datum te kunnen bekendmaken voor de Antwerp Night Marathon van 2022.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER