Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Tim Dirven

HET DEBAT. Is een slimme en budgetneutrale kilometerheffing een goed idee?

De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 19 sector- en werkgeversorganisaties, roepen de beleidsmakers op om een budgetneutrale slimme kilometerheffing in te voeren. Wie in de spits rijdt en rond de grote steden zal meer betalen dan iemand die in de daluren op rustige wegen rijdt. Bij een budgetneutrale kilometerheffing is het bedoeling om de lasten te verschuiven van het bezit van een auto naar het gebruik. Wat denk jij? Is een slimme en budgetneutrale kilometerheffing een goed idee? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.

127 reacties

  • luc soete

    2 jaar geleden
    De werkgevers die pro zijn zullen uiteindelijk zelf de kilometerheffing van hun werknemers moeten betalen, de sociale partners zullen de terugbetaling eisen. Dit is misschien wel terecht want de werknemers zullen moeten betalen om op hun werk te geraken. De heffing van 15 cent per km zal op 15.000 km/jaar een 2.250 € per jaar bedragen, als men de verkeersbelasting laat wegvallen zal dit een zware extra belasting op een minimaal gebruik van de auto betekenen. De doorsnee rijtaks bedraagt 500€
  • willy calbrecht

    3 jaar geleden
    Door het invoeren van de kilometerheffing worden opnieuw de gepensioneerden gestraft. Onze auto is onze vrijheid,boodschappen doen, verplaatsingen voor bezoeken allerhande,op restaurant gaan,wat op zich al niet goedkoop is,dit alles zal een dure grap worden... Het toerisme in eigen land wordt gepromoot, maar nu maar het vliegtuig nemen naar andere oorden.Prima voor het milieu en verlies voor allen die moeten leven van het toerisme. En wat met de buitenlanders met eigen wagen, of huurauto's ?
  • Paul Broeckx

    3 jaar geleden
    Eindelijk komt de aankoop van die occasie-V12 dichterbij, geen monstertaks meer.
  • willy verbeeck

    3 jaar geleden
    Budgetneutraal wil zeggen dat als iemand 1000 euro per maand verdient en een andere 10.000 dat als de eerste dan 5 euro moet betalen, deze die 10.000 euro verdient dan 50 euro moet betalen, dat is pas budgetneutraal!
  • chris Van den Eede

    3 jaar geleden
    Ik werk al 30 jaar op hetzelfde industrieterrein in Nossegem en dat is nog steeds even onbereikbaar met het openbaar vervoer als toen. Bravo, zo maak je zo een heffing echt onbespreekbaar.