Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitieke peiling

Nieuwe peiling: Vlaams Belang verliest, maar blijft grootste

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld BELGA

Met 23,6 procent blijft Vlaams Belang opnieuw de grootste partij van Vlaanderen. N-VA volgt met 21,2 procent. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. In Wallonië krijgt de PS een flinke knauw: ze zakt weg tot 21,4 procent.

Mochten er vandaag verkiezingen zijn in Vlaanderen, dan haalt Vlaams Belang 23,6 procent van de stemmen volgens de peiling. Met die uitslag doet de radicaal-rechtse partij het nog altijd een stuk beter dan bij de laatste verkiezingen twee jaar geleden (18,7 procent), maar  slechter dan bij de vorige peiling in juni (26,1 procent). Die laatste verschuiving valt wel nog binnen de foutenmarge.

N-VA blijft tweede partij met 21,2 procent van de stemmen, een pak lager dan bij de verkiezingen van mei 2019 (25,5 procent). CD&V scoort dan weer beter dan de historisch lage tien procent van de vorige peiling, maar minder dan haar verkiezingsresultaat: ze komt nu op 12,6 procent. Daarmee is de partij nipt de derde grootste van Vlaanderen, net voor Vivaldi-partner Vooruit, dat eindigt op 12,3 procent.

Open Vld blijft met 11,4 procent hangen op het resultaat van bij de vorige peiling. Groen komt met 9,6 procent opnieuw in de buurt van de 9,8 procent die ze twee jaar geleden behaalde. Tot slot haalt de radicaal-linkse oppositiepartij PVDA 7,7 procent.

Wallonië

In Wallonië moet de PS incasseren. Terwijl de Franstalige socialisten bij de verkiezingen konden rekenen op 26,1 procent, scoort de Parti Socialiste vandaag nog amper 21,4 procent. In het zog van de PS volgt MR met 20,3 procent, waarmee de Franstalige liberalen de radicaal-linkse PTB (18,7 procent) achter zich laten. Ecolo stijgt naar 16,7 procent, cdH eindigt op 10 procent en DéFI flirt met 5,1 procent opnieuw met de kiesdrempel.

Brussel

In Brussel verstevigt Ecolo haar positie als grootste partij (19,1 procent). Met die score houdt de partij wel nog net de socialisten van PS (18,6) en de liberalen van MR (18,5) achter zich. De PVDA haalt in de hoofdstad 15,1 procent, DéFI 10,4 procent en cdH 3,7 procent.

N-VA is langs Vlaamse de grootste (2,6 procent). Groen (2,5 procent) en Open Vld (2,4 procent) volgen op de voet. Vlaams Belang zakt terug naar haar verkiezingsresultaat van anderhalve procent, en de overige partijen doen nog slechter.