Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsBrussel

▶ Vijf agenten gewond na uit de hand gelopen controle: beelden tonen hoe automobilist politie aanvalt met krik

Beelden van het geweld tegen de agenten in Molenbeek.Beeld rv

Bij het incident dat zich maandagvoormiddag heeft voorgedaan in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, zijn in totaal vijf politieagenten van de zone Brussel West gewond geraakt. Drie van hen waren ernstig gewond, de andere twee liepen lichtere verwondingen op. Dat meldt het Brusselse parket. De man die de agenten verwondde, is ter beschikking gesteld van het parket.

▶ Bekijk de beelden van het geweld tegen de politie:

Video wordt geladen...

Het incident deed zich maandagvoormiddag, rond 10 uur, voor op de hoek van de Gentsesteenweg en de Alphonse Vandenpeereboomstraat.

“Een motoragent is er overgegaan tot een verkeerscontrole van een voertuig dat fout geparkeerd stond”, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. “Tijdens de controle bleek dat de boorddocumenten van het voertuig niet in orde waren. De bestuurder van het voertuig weigerde mee te werken.”

De politieagent vroeg bijstand aan andere ploegen, maar bij aankomst van die andere patrouilles stelde de bestuurder zich zeer agressief op, aldus het parket: “Hij gaf verscheidene schoppen aan de betrokken politieagenten en nam de vlucht. De anti-overvalbrigade die in versterking kwam heeft de bestuurder uiteindelijk kunnen intercepteren een beetje verder op de Gentsesteenweg, richting Zwarte Vijvers.”

Op beelden gemaakt door omstanders, die op Facebook gedeeld werden door de NSPV, het nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel, is te zien hoe de man de politie ook te lijf ging met een krik. 

Hersenschudding

Drie politieagenten werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht maar konden na verzorging het ziekenhuis verlaten. Twee andere politieagenten raakten lichtgewond. Alle vijf de politiemensen zijn tijdelijk arbeidsongeschikt. 

“De bestuurder van het voertuig werd ter beschikking gesteld van het parket van Brussel”, aldus nog de parketwoordvoerster. 

“Dit was een verschrikkelijke en brutale gewelddaad tijdens een routinecontrole”, zegt burgemeester Catherine Moureaux. “Ik ben zeer verontwaardigd. Ik hoop dat de gerechtelijke overheden dit zeer ernstig nemen want dit soort agressie tegen politiemensen mag niet ongestraft blijven. Die mensen deden hun job op een zeer professionele wijze en er was geen enkele aanleiding voor deze zinloze uitbarsting van geweld. Dit ging om een doodsimpele verkeersovertreding. Ik hoop dat de betrokken agenten geen gevolgen op langere termijn ondervinden.”