Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Bart Leye

Thorium geldt al tijden als de grote belofte van duurzame energie. Nu is China een stap dichter bij een reactor

Een nagenoeg onuitputtelijke bron die bijna geen CO2 uitstoot: de thoriumreactor zou - al tijden - het klimaat kunnen redden. Nu is China dicht bij een werkende centrale. Gaat het dan toch gebeuren? 

29 reacties

  • John Stahl

    3 jaar geleden
    CO2 is een restgas dat planten nodig hebben. Het zijn echter de andere uitstootgassen, zoals zwavel die het millieu om zeep hebben. Het Westen kon al deccenia dergelijke reactoren hebben, maar die zijn altijd tegengehouden, want ze hadden de verrrijkte uranium nodig voor hun kernbommen. En trouwens, ik dacht dat kernfusie de nieuwe revolutie ging zijn.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    3 jaar geleden
    Roel Mick; In 2020 was China de grootste uitstoter van koolstofdioxide (CO²) uit fossiele brandstoffen. Met een aandeel van bijna 36 procent van de totale CO²-uitstoot in de wereld dat jaar, de CO²-uitstoot van de VS staat op 11% de Verenigde Staten. En niet ver achter loop de Europese Unie met 10%, die produceerde in 2020 ongeveer 2,54 miljard ton koolstofdioxide-CO²-uitstoot.
  • Jo Nijs

    3 jaar geleden
    Misschien is ons "Internet", "cloud computing" en onze "digitale" revolutie , die zo geprezen wordt, wel het begin van het einde. Ik wil niet weten wat al die datacenters, routers en switchen en bitcoin mining computers wereldwijd allemaal aan elektriciteit vreten !!
  • Jo Nijs

    3 jaar geleden
    Heel interessant artikel. Als ik dit lees, dan bedenk ik me dat de US eigenlijk al jaren (!) de tijd gehad heeft om de technologie te ontwikkelen, maar het niet gedaan heeft wegens "niet echt nodig". Nu moeten de Chinezen het dus doen met 50 jaar vertraging. Leuk. En dat Europa weer niet op het appel is, is ook "normaal". Kerncentrales hebben wij eigenlijk ook immers "gekregen" van de USA..'t is maar te hopen dat we van China een thoriumreactor krijgen ook dan als het zover is ..
  • Ronny Ooijen

    3 jaar geleden
    Norman Hardy, niemand is vragende partij om nieuwe kerncentrales. Waarom? Omdat ze hier onbetaalbaar zijn. Zie Hinkley Point C die met 25 miljard euro nu al 3 maal duurder uitvalt dan begroot. Ook zal de Engelse belastingbetaler gedurende 35 jaar het dubbele moeten betalen (110 euro per Mwh) dan de subsidie bij offshore windmolenparken. Weet u wat? Sponsor 108 miljard euro voor 6 nieuwe kernreactoren met evenveel vermogen als de huidige 7. Dan kunnen we over 15 jaar (of meer) ongestoord verder.