Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AFP

WHO verlaagt alarmdrempels voor luchtvervuiling: slechte lucht veel schadelijker dan lange tijd gedacht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aanbevolen grenswaarden voor zes verontreinigende stoffen in de lucht verlaagd. De richtwaarden van de WHO zijn een pak strenger dan die van de EU. Volgens de organisatie hebben studies aangetoond dat slechte lucht veel schadelijker is voor de mens dan lange tijd werd aangenomen. Het gaat onder meer om fijnstof en stikstofdioxide (NO2).

29 reacties

  • Stephan RedWheiler

    3 jaar geleden
    Waarom vinden onze politici het niet nodig om bv. stoken op hout enorm te ontmoedigen/belasten? Om klachten over stank/rook veel serieuzer te nemen? Zelf wonen we "op de boerenbuiten", ook bij ons heel veel dagen de waardes veel te hoog! En in veel gevallen door 1 buurman die heel de buurt laat genieten van een hobby met veel luchtvervuiling. Maar ja, een particulier mag "soms" meer dan een bedrijf...
  • Toon Van Kerckhove

    3 jaar geleden
    Wetenschappelijk programma over weer gezien op NPO2. Het was zonniger in augustus omdat de lucht zuiverder is en daarom was de temperatuur nog goed. Zuiverder lucht = meer directe zonneschijn = hogere temperatuur. En nu? Even onze klimaatwetenschappers Frank Deboosere en Anuna De Wever contacteren voor een wetenschappelijk gefundeerde uitleg. Ofwel blijft het heel stil, ofwel wordt het bulderen van het lachen.
  • Johan Planckaert

    3 jaar geleden
    je moet daarvoor nr china niet gaan. Vlaanderen is een van de zwaarst bevuilde regio's en er gebeurt niets, zie 3M...
  • marc Deglin

    3 jaar geleden
    dat de WHO dan China aanklaagt. China en india zijn de grootste vervuilers.
  • Nema De Geest

    3 jaar geleden
    Luchtvervuiling en -verontreiniging is erger dan covid-19. Het maakt veel meer slachtoffers. Maar die moeten maar creperen. We hebben gezien dat met minder auto- en vliegverkeer de luchtkwaliteit verbetert. Tijd om auto's met verbrandingsmotoren zo snel mogelijk te verbannen en te investeren in minder vervuilende alternatieven. Wie niet akkoord gaat is zoals een antivaxer die enkel aan zichzelf denkt.