vakbonden loonnorm

Rode mars tegen liberalen en werkgevers: ‘Laten we een vuist maken’

 ©  Kristof Vadino

Duizenden militanten van de socialistische vakbond hebben vrijdag in Brussel betoogd tegen de loonnormwet. Na de moeilijke loononderhandelingen van afgelopen juni, willen ze de drukopdrijven bij de federale regering. De top van het ABVV haalde zwaar uit naar de rechtse partijen in de regering en naar de werkgevers. Ze ontzagen de ministers van de socialistische partijen.

Frederik Vertongen

De socialistische vakbond betoogde tegen de loonnormwet uit 1996. Die moet de loonkosten in de privésector in toom moet houden om de concurrentiekracht van de bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen. Maar volgens de vakbond verhindert die wet dat de werknemers de vruchten kunnen dragen van hun werk.

Terwijl de lonen dit en volgend jaar maar 0,4 procent mogen stijgen – buiten de 2,8 procent indexering – stijgen wel de dividenden, klinkt het bij de rode vakbond. ‘We waarschuwen dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen om rond te komen. Terwijl de winsten van de bedrijven in twintig jaar tijd met 200 procent zijn gestegen, zijn de lonen in die periode maar met 100 procent gestegen’, zei Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.

Volgens het ABVV liepen er 15.000 tot 20.000 betogers mee in de rode mars, de politie hield het op 7.000.

Niet blind voor realiteit

ABVV-voorzitter Thierry Bodson dreigde er na de betoging mee niet te onderhandelen over een volgend interprofessioneel akkoord (IPA) als de loonwet niet wordt gewijzigd. Hij vindt dat de werkgevers en de liberale partijen met ‘hun aanvallen op de werklozen en het pensioenstelsel getuigen van misprijzen tegenover de werknemers’. Als zij aan de loonindexering willen raken, is dat volgens Bodson een ‘oorlogsverklaring’.

In de federale regering levert de PS met Yves-Dermagne de minister van Werk, maar over de linkse partijen in de regering viel bij de vakbondstop geen onvertogen woord te horen. ‘De socialisten in de regering zijn niet blind voor de realiteit. Ze hebben oor naar onze eisen’, zei Ulens.

5 miljard euro dividenden

Al waren er bij de betogers ook kritische geluiden te horen richting de Franstalige socialisten. ‘De PS is te flexibel geworden, omdat zij in zee ging met de MR, Open VLD en N-VA’, verklaarde Henri Wittenberg, militant van de Franstalige FGTB. ‘De PvdA verdedigt ons nog echt. In de statuten van de PS staat dat zij revolutionair is, maar dat zie ik nu niet meer. Ze is te veel opgeschoven naar het midden.’

Op dat ongenoegen speelden de talrijk aanwezige PvdA-leden handig in. ‘We moeten af van het keurslijf dat de loonwet ons oplegt’, sprak federaal fractieleider Raoul Hedebouw. ‘Laten we een vuist maken. De Bel20-bedrijven keren dit jaar 5 miljard euro aan dividenden uit, terwijl jullie slechts 0,4 procent opslag krijgen. No pasaran.’

Ook andere eisen zoals een verlaging van de pensioenleeftijd en 14 euro als minimumuurloon weerklonken door de straten. De manifestatie ging naar aloude traditie gepaard met het lawaai van voetzoekers en fluitjes, maar ze verliep zonder incidenten. Het merendeel van de betogers droeg een mondmasker. Opmerkelijk detail: ook Vooruit-leden en PS-leden liepen mee in de betoging tegen hun eigen regering.