Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEnergieprijzen

Energieprijzen door het dak: op enkele uren tijd werden elektriciteit en gas opnieuw 10 procent duurder

Energieprijzen door het dak: op enkele uren tijd werden elektriciteit en gas opnieuw 10 procent duurder
Beeld Getty Images

De prijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa gaan dinsdag volledig door het dak. In enkele uren tijd is er 10 procent bijgekomen. De minste marktbeweging zorgt voor paniek, klinkt het bij traders.

De prijzen voor elektriciteit en vooral aardgas staan op ongekende hoogte. Maandag steeg de Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, met 10 procent. Sommige weermodellen wijzen op een koudere winter dan verwacht, waardoor de krapte op de markt nog zou kunnen stijgen.

Maar ook dinsdag blijft de hausse op de gasmarkt duren, met een extra stijging van 10 procent tot 84 euro/MWh voor levering in oktober. Traders wijzen op problemen met een Russische pijpleiding die gas vervoert richting Europa. “Het minste incident zorgt voor paniek”, aldus Matthias Detremmerie, trader voor energieleverancier Elindus. 

Ook de prijs voor elektriciteit voor levering in oktober steeg dinsdag met 10 procent, tot 173 euro/MWh in België. Ondanks dat het opnieuw redelijk wat waait en windmolens dus extra elektriciteit leveren, blijven ook de prijzen voor levering de volgende dag erg hoog.

Lees ook:

Gas- en elektriciteitsprijzen gaan door het dak: wat is er aan de hand en hoe kunt u zich wapenen?

De energieprijzen staan onder druk door een algemene krapte nu de economie weer aantrekt na de coronacrisis en de winter eraan komt, in combinatie met lage voorraden en dure emissierechten. 

Ook consumenten - vooral dan met variabele contracten - betalen de recordprijzen cash op hun factuur.