© foto Joren De Weerdt

“Politici zijn nodig, anders blijven alleen dictators over”

“In een wereld waarin het lijkt alsof politici waardeloos zijn mag het ook eens duidelijk gezegd worden dat we deze mensen nodig hebben. Anders blijven alleen dictators over”, aldus Rik Torfs, rector van de KU Leuven, in zijn inleiding woensdag in de vooravond tot de uitreiking van de eredoctoraten aan de Leuvense alma mater waarin hij op een opvallende manier de verdediging opnam van de politieke klasse.

Torfs deed zijn uitspraak toen hij het had over het eredoctoraat voor EU-Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Omdat de Deense politica woensdag niet kon aanwezig zijn wordt haar eredoctoraat overigens over enkele weken op een nog niet vastgelegde datum uitgereikt. De KU Leuven geeft Vestager een eredoctoraat voor haar daadkrachtig beleid inzake mededinging en staatssteun, waarbij ze reeds maatregelen nam tegen multinationals zoals Google, Apple, Starbucks en Fiat. “Als je multinationals kan doen buigen voor regels die kleine bedrijven beschermen dan moet je over veel politieke slagkracht beschikken, elke dag opnieuw”, aldus Torfs die er voorts op wees dat Angela Merkel, die enkele weken terug ook een eredoctoraat kreeg, uit hetzelfde hout gesneden is.

Wel aanwezig was Carl June (University Pennsylvania) die samen met James Allison (University of Texas) gelauwerd werden voor hun doorbraak op vlak van kankerbestrijding met een therapie die het immuunsysteem in staat stelt de tumor krachtiger te bestrijden. T-cellen worden hierbij uit het bloed van de patiënt geïsoleerd, gewijzigd, opgegroeid en terug ingespoten. Aan Campuskrant stelt Allison dat deze therapie aandoeningen zoals huid-, blaas-, nier- en longkanker op termijn zal doen verdwijnen. Prostaat- en pancreaskanker blijken moeilijker te verslaan. In zijn dankwoord waarschuwde June woensdag dat de onderzoeksfinanciering in de VS bedreigd is omdat de nieuwe administratie wetenschap niet meer prioritair vindt.

Heel opvallend was ook het eredoctoraat dat de KU Leuven gaf aan de Lutherspecialist Theo Dieter van het Institute for Ecumenical Research in Straatsburg. Dit eredoctoraat kadert in het ‘500 jaar Lutheranisme’, want Luther maakte in 1517 immers zijn 95 stellingen bekend. Twee jaar later waren de theologen van de toenmalige Leuvense universiteit echter de eerste om deze stellingen te veroordelen. “We maken om de 500 jaar een fout”, aldus rector Rik Torfs. Dieter speelt al jaren een leidende rol in de oecumenische dialoog tussen katholieken en Lutheranen. Deze resulteerde in 1999 in de ‘Gemeenschappelijke Verklaring over de Rechtvaardigingsleer’ tussen Rome en de Reformatie.

Ook de Nederlandse hoogleraar plantaardige productiesystemen Louise O. Fresco (Universiteit Wageningen) kreeg eveneens een eredoctoraat. Zij is wereldwijd erkend als expert in de problematiek van duurzame voedselproductie en slaagde er ook in deze inzichten te vertalen naar een breed publiek. Haar roman ‘De Utopisten’ in 2008 werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. “Fresco brengt ons de ethisch belangrijke boodschap dat duurzame voedselproductie en voedselconsumptie niet alleen een paradijsverhaal ver van ons bed is, maar een verhaal dat begint bij onze cultuur en dagdagelijkse keuzes”, aldus Prof. Annemie Geeraerd in haar laudatio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER