© EPA

Trump: “Israël en Palestijnen zullen zelf een akkoord moeten bereiken”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag Benjamin Netanyahu ontvangen op het Witte Huis. Trump vroeg de Israëlische premier “zich een beetje in te houden” betreffende de bouw van nieuwe nederzetting in Palestijns gebied.

De ontmoeting tussen Trump en Netanyahu vond plaats in een positieve sfeer: het Witte Huis had eerder aangekondigd dat de VS niet meer halsstarrig vasthouden aan een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina.

De uitspraak betekent dat de VS het geweer van schouder verandert in de diplomatieke benadering van het probleem. De “nieuwe aanpak” ligt in de lijn met eerdere uitspraken van Donald Trump over de Palestijnse gebieden.

Trump benadrukte op de persconferentie dat het aan Israël en Palestina is om met een oplossing op de proppen te komen. De VS willen zeker meewerken aan een “fantastisch vredesakkoord”, maar, “het zijn de partijen zelf die over een akkoord moeten onderhandelen”, aldus de Amerikaanse president. “Beide partijen zullen compromissen moeten sluiten.”

Gelukkig

Het doel mag volgens Trump niet de tweestatenoplossing op zich zijn. De focus moet liggen op het bereiken van vrede. Trump zegt dat hij gelukkig zal zijn met elke oplossing die Israël en de Palestijnen gelukkig maakt.

De VS verdedigen aldus voor het eerst in meer dan een halve eeuw niet langer de tweestatenoplossing. Alle voorgangers van Trump waren verbaal voorstanders van een tweestatenoplossing om vrede in de explosieve regio te bekomen, al was hun ijver om die te bereiken vaak niet meer dan dat - verbale steun.

Lotsverbondenheid

Trump garandeerde Netanyahu bovendien de lotsverbondenheid tussen beide landen. Het bezoek van Netanyahu is een signaal voor de onverwoestbare band, zei Trump tijdens de gezamenlijke persconferentie Geen enkel ander land heeft meegemaakt, wat Israël heeft ondergaan, aldus Trump.

De Amerikaanse president zei in de vragenronde achteraf wel dat hij graag zou zien dat de Israëlische premier “zich een beetje in zou houden” betreffende de nederzettingenpolitiek. Trump gaf ook te kennen, “ernstig te overwegen” om de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER