Direct naar artikelinhoud
NieuwsWetenschap

Mensen die niet meer in de jeans passen die ze op hun 21ste droegen, lopen risico op diabetes

Mensen die niet meer in de jeans passen die ze op hun 21ste droegen, lopen risico op diabetes
Beeld ANP

Mensen die niet meer in de jeansbroek passen die ze op hun 21ste droegen, lopen risico om diabetes type 2 te krijgen. Zelfs als ze geen overgewicht hebben. Dat zegt een van ‘s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van suikerziekte.

Wie ontdekt dat zijn of haar oude jeansbroek te klein geworden is, draagt volgens professor Roy Taylor (Newcastle University) “te veel vet met zich mee”. Opvallend: dat geldt óók voor mensen met een gezond BMI (body mass index).

Uit de eerste resultaten van een studie die Taylor op een conferentie bekendmaakte, bleek dat acht van de twaalf deelnemers - allemaal met een gezond BMI - erin slaagden om diabetes type 2 te overwinnen door 10 tot 15 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen. Bijgevolg daalde het vetgehalte in de lever en de alvleesklier, waardoor de bloedsuikerspiegel onder controle kon worden gehouden.

Diabetes type 2

Type 2-diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes, waarbij het lichaam onvoldoende reageert op de geproduceerde insuline waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Naar schatting weet een derde van de patiënten met dit type in België niet dat ze diabetes hebben. Type 2-diabetes kan voorkomen of tegengegaan worden met een gezonde levensstijl, in tegenstelling tot type 1-diabetes.

“Artsen hebben de neiging aan te nemen dat diabetes type 2 een andere oorzaak heeft bij mensen zonder overgewicht. Wat wij hebben aangetoond is dat als mensen met een normaal lichaamsgewicht 10 tot 15 procent van hun gewicht verliezen, ze een zeer goede kans hebben om van hun diabetes af te komen”, verklaarde Taylor, tevens hoofdauteur van het onderzoek.

 Caloriearm dieet 

Gedurende twee weken volgden de deelnemers aan de studie, die een gemiddeld BMI van 24,5 (en dus een gezond gewicht) hadden, een gewichtsverliesplan. Dat omvatte een caloriearm dieet waarbij ze elke dag slechts 800 calorieën binnenkregen via soepen en shakes, totdat ze voldoende lichaamsgewicht hadden verloren.

De onderzoekers zagen dat het vetgehalte in de lever daalde. Bij acht proefpersonen ging de diabetes type 2 in remissie. Met andere woorden: ze hadden gedurende langere tijd normale bloedsuikers zonder dat ze medicijnen nodig hadden.

Niet door obesitas

Volgens Taylor tonen deze voorlopige resultaten “heel duidelijk aan dat diabetes niet wordt veroorzaakt door obesitas, maar doordat je te zwaar bent voor je eigen lichaam”. Hij voegde eraan toe: “Als vuistregel geldt dat je tailleomvang nu dezelfde moet zijn als toen je 21 was. Als je nu niet in dezelfde maat broek kunt, draag je te veel vet met je mee en loop je dus het risico om diabetes type 2 te krijgen, zelfs als je geen overgewicht hebt.”

De volledige resultaten van de studie worden verwacht in 2022.