Bonte over Homans nadat ze geheim salafisme-rapport citeerde: “De vis rot aan de kop”

© ddl

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) ergert zich mateloos aan het “sloganeske debat” over het salafisme van de jongste weken. “Het leidt direct tot onveiligheid”, waarschuwde hij in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Bovendien is het overgrote deel van de salafisten in Vilvoorde net “bondgenoot in het veiligheidsbeleid”.

adm

Vorige week lekte een vertrouwelijk rapport uit van het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, dat waarschuwt dat het oerconservatieve salafisme stilaan de gematigde islam verdringt in ons land. Het rapport werd druk besproken in de media en de verschillende parlementen van het land.

“Let toch op met algemene stigmatiserende uitspraken”, waarschuwde Bonte woensdag. “Stempels drukken en discussiëren zonder nuance” is net koren op de molen van haatpredikers die maar wat graag zeggen dat België en Europa moslims niet gelijkwaardig behandelen. “Het leidt direct tot onveiligheid in verschillende hoeken en kanten van onze samenleving.”

“De vis rot aan de kop”, stelde Bonte bovendien in de marge van de onderzoekscommissie. “N-VA-minister Liesbeth Homans citeerde in het Vlaams Parlement uit het geheime OCAD-rapport. Los van hoeveel regels hier overtreden zijn, moet er met veel meer voorzichtigheid gesproken worden. Zo’n uitspraken worden direct misbruikt, zeker als het over sloganeske informatie gaat.”

Er is net meer vertrouwen nodig, besloot de SP.A’er. “Het overgrote deel van de salafisten die ik ken, hoe achterhaald en oubollig hun denkwereld ook is, zijn vandaag bondgenoten in het veiligheidsbeleid”, drukte hij de leden van de onderzoekscommissie nog op het hart.

(

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen