©  EPA-EFE

Formatie Nederland: “Huidige regeringspartijen willen snel tot beknopt regeerakkoord komen”

Vier partijen zullen onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering in Nederland, met name de huidige vier regeringspartijen. Dit heeft informateur Johan Remkes donderdag  bij de presentatie van zijn eindverslag gezegd.

Bron: BELGA

De vier partijen zijn de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie. Bij de onderhandelingen willen zij volgens Remkes een “beknopt” regeerakkoord opstellen waarbij de uitwerking meer aan de bewindslieden wordt overgelaten. Dat betekent ook dat de volgende fase van de regeringsvorming “snel kan gaan”.

Net als de leiders van VVD, D66 en CDA eerder op de dag zegt Remkes dat de huidige coalitiepartijen “echt een nieuwe start” moeten maken. Dat betekent onder meer dat er een betere scheiding moet komen tussen de verantwoordelijkheden van de regering en die van de coalitiefracties in het parlement.

Remkes adviseert daarnaast om ook andere partijen uit “het brede midden” te laten meedenken over bijvoorbeeld begrotingsafspraken en de inhoud van het regeringsprogramma. Zij zouden zelfs bewindslieden kunnen leveren. Er moet een “open uitnodiging” komen aan partijen die zich volgens Remkes constructief hebben opgesteld, de sociaal-democratische PvdA, GroenLinks, Volt, SGP en de fractie-Den Haan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer