De villa in betere tijden. © RR

Oude villa ‘Op Hoop van Zegen’ wordt met sloop bedreigd, buurt is verontwaardigd

Brasschaat -

De villa ‘Op Hoop van Zegen’ aan de Lage Kaart dreigt te worden gesloopt. De eigenaar beweert dat het gebouw niet meer dan een ruïne is en wil er zes woningen laten bouwen. Volgens de Brasschaatse deelraad Erfgoed is de villa cultuurhistorisch veel te waardevol om te worden afgebroken.

Aan het gebouw hing een bekendmaking met de aanvraag tot sloop van de villa en realisatie van zes woningen in de plaats. Landmeters Palmers-Stokmans doet de aanvraag in naam van de eigenaar Peter De Jongh. Deze wil eindelijk schot in de zaak.

“Ik heb er zelf een tijd gewoond nadat ik de woning had gekocht in 2003. Nu staat ze ongeveer zeven jaar leeg. Volgens mij is er geen enkele cultuurhistorische waarde. Ze is bijvoorbeeld niet getekend door een bekende architect. Het grote probleem is dat ik al meerdere voorstellen heb gedaan bij de gemeente Brasschaat voor nieuwe bestemmingen, maar ik kreeg telkens een “njet”. Eigenlijk mag er niets, alleen bewoning en wie gaat dit pand renoveren om er zelf in te gaan wonen. Er is nu een mooi plan uitgewerkt waarin de realisatie van zes cottagewoningen is opgenomen”, zegt de eigenaar.

De villa vandaag. © Jan Brys

Naast de villa ‘Op Hoop van Zegen’ staat ‘Villa Edelweiss’. De bewoonster van deze villa, Anne-Marie Tassier, maakt zich zorgen.

“Ik ben hier in de buurt rond geweest en zowat alle buren tekenden meteen de petitie. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, want zo heb ik mijn buren beter leren kennen. Deze woning mag toch niet verdwijnen. Akkoord, er is werk aan om ze te renoveren. Maar zou dit geen mooi project voor een school kunnen zijn? Verder zou het ook bijzonder jammer zijn mocht de prachtige bomenrij verdwijnen”, vindt Anne-Marie Tassier.

Het Brasschaatse gemeentebestuur heeft advies ingewonnen bij het Regionaal Landschap De Voorkempen en bij de Brasschaatse heemkundige kring Breesgata. Beide zijn ronduit tegen een afbraak.

Alex Elaut deed heel wat onderzoek naar deze en gelijkaardige villa’s. Hij zal het Regionaal Landschap De Voorkempen advies verschaffen.

De achtergevel van de villa. © RR

“De villa is structureel zeker nog in orde. Ook de vloeren zijn nog prima, het dak is gedeeltelijk geïsoleerd. Er staan prachtige deuren in. Het houten schrijnwerk is waardevol en zeer karakteristiek. Maar een renovatie is natuurlijk wel nodig. Toen ik mijn onderzoek startte, ging ik er nog van uit dat de architect van deze villa Jules Hofman was. Maar al gauw bleek dat het John Van Beurden was, een belangrijk architect uit het Antwerpse. De woning werd getekend en gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. De uit Rusland ingeweken joodse familie Tolkowski liet de villa als zomerverblijf bouwen. Rond 1920 werd ze nog grondig uitgebreid. Er zijn sterke gelijkenissen met het Keienhof in Kalmthout”, legt Alex Elaut uit.

Op een bepaald ogenblik werden de villa’s ‘Edelweiss’ en ‘Op Hoop van Zegen’ in een domein samengevoegd. Het personeel zou in de veel kleinere villa “Edelweiss” hebben gewoond.

De Brasschaatse deelraad Erfgoed adviseert de bestaande villa te bewaren en in een nieuwbouwproject te integreren. “Het is een karakteristieke villa uit het begin van de 20ste eeuw. Het is van groot belang dat het buitenaanzicht behouden blijft. Een geslaagd voorbeeld van deze aanpak is “Pendennis Castle” op de hoek Augustijnslei-Aerdenlei waar het origineel gebouw bewaard is en met een moderner complex werd uitgebouwd”, zegt Willy Cornelissens van de deelraad Erfgoed.

De familie Tolkowski die de woning liet bouwen speelde een belangrijke rol in de Antwerpse diamantairswereld. Marcel Tolkowski vond de briljante slijpvorm uit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte de familie naar Londen. Dochter Denise Tolkowski was muzikante. Zij componeerde in de jaren 50 muziekstukken op de piano in de villa. Later schonk zij het archief van de familie aan de Dossin-kazerne.

In 1968 was in de villa de zaak Krekels Sport gevestigd. In 2003 werd het gebouw door Krekels openbaar verkocht en kwam het in handen van de huidige eigenaar die er nu bouwgronden wil van maken. Het Brasschaatse gemeentebestuur wil eerst de verschillende adviezen afwachten vooraleer een beslissing te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER