Zusters zijn slapen in eeuwenoud klooster beu en bouwen nieuw complex in hun tuin

© SumProject

De zusters van het Engels Klooster in de Carmersstraat hebben grootse bouwplannen. Ze willen het beschermde kloostercomplex uit de zeventiende eeuw uitbreiden met een moderne nieuwbouw, met het oog op levenslang wonen.

Koen Theuns

Met een tiental zijn ze nog, de zusters van het Engels Klooster in Brugge, maar ze zijn nog lang niet van plan het grote domein aan de Carmersstraat te verlaten. Als alles volgens plan verloopt, verrijst binnen afzienbare tijd een nieuwbouw in de binnentuin. Daarvoor heeft de kloostergemeenschap inmiddels een bouwvergunning aangevraagd. De uitbouw komt op de plaats van het tuinpaviljoen, dat onder de sloophamer gaat. In het nieuwe gebouw, dat twee bouwlagen telt, zullen onder meer een keuken, een leefruimte, slaapkamers en badkamers worden ingericht.

Momenteel wonen de zusters nog in het oude, beschermde gedeelte van het klooster, met beperkte woonkwaliteit en verouderde energievoorzieningen. Omdat het van oorsprong zeventiende-eeuwse klooster beschermd is, was verbouwen van het oude gedeelte geen optie. De tuinvleugel, die in het begin van de vorige eeuw werd gebouwd, is niet beschermd en paste dus wel in de plannen van de zusters. Zo kreeg het project inmiddels groen licht van de Unesco Expertencommissie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen