©  belga

Franse zakenman Bernard Tapie (78) overleden na strijd tegen kanker

De Franse zakenman Bernard Tapie is zondag overleden. Dat meldt zijn familie. Tapie stierf op 78-jarige leeftijd, hij leed al enkele jaren aan kanker. Tapie is in Vlaanderen vooral bekend als voorzitter van voetbalclub Olympique Marseille, waarmee hij in 1993 de Champions League won. Maar de zakenman was van vele markten thuis: hij was ook eigenaar van het sportmerk Adidas, televisiepresentator, en minister. Al was hij ook betrokken bij enkele schandalen.

Bron: Belga, RTBF

Tapie vergaarde zijn fortuin als zakenman door, vooral vanaf de jaren 1980, bedrijven op te kopen die in ernstige financiële moeilijkheden verkeerden. Hij slaagde erin die bedrijven weer winstgevend te maken en vervolgens voor meer geld te verkopen. Zo was hij van 1990 tot 1993 eigenaar van het sportmerk Adidas.

In de jaren tachtig en negentig maakte de alomtegenwoordige Tapie ook naam in de sportwereld. Zo richte hij de wielerploeg La Vie Claire op, die opvalt met Mondriaan-achtige shirts, maar die met sterren als Bernard Hinault en Greg Lemond ook twee keer de Ronde van Frankrijk weet te winnen. Later nam hij ook de voetbalclub Olympique Marseille over, waarmee hij in 1993 – met onze landgenoot Raymond Goethals als coach – de Champions League won. Hij was ook een graag geziene gast op televisie, en hield er zelfs een bescheiden zangcarrière op na.

 ©  AFP

Politiek

Tapie maakte van zijn bekendheid gebruik om ook een politieke carrière te lanceren. In 1992 werd hij even minister van Stedelijk Beleid in een regering onder leiding van de socialistische premier Pierre Bérégovoy. Hij haalde met een eigen lijst (MRG) ook een opvallend goede score bij de Europese parlementsverkiezingen van 1994.

Maar daarna leidden verschillende affaires tot zijn val. De termijn van Tapie als minister werd tijdelijk onderbroken wegens een rechtszaak, maar hij kon terugkeren toen die zaak geklasseerd werd. Bovendien kwam hij ook als voorzitter van Olympique Marseille in opspraak: Tapie werd veroordeeld nadat bleek dat de club een van zijn landstitels na een poging tot omkoping behaalde, wat leidde tot een gevangenisstraf en het verlies van zijn politieke mandaten.

LEES OOK. Cultkeeper Aleksander Klak (ex-Antwerp) zag zijn toptransfer naar Marseille afspringen door het omkoopschandaal met Bernard Tapie

Val

Daarna haalde Tapie vooral het internationale nieuws met rechtszaken over fraude en belastingontduiking, of met een lang aanslepend juridisch geschil met de bank Crédit Lyonnais over de verkoop van Adidas. Tapie bleef wel actief als zakenman. In 2012 wordt hij nog eigenaar van de krant La Provence.

Hij overleed aan de gevolgen aan maag- en slokdarmkanker, een ziekte waar hij al sinds 2017 mee kampte. “Hij is vreedzaam gestorven, omringd door zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen en zijn broer”, aldus zijn familie. Hij zal worden begraven in Marseille.

(jvh)

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER