© ATV

Ingestorte school Nieuw Zuid heeft tijdelijke locatie voor volgend schooljaar

Antwerpen -

Basisschool K’Do in de Antwerpse Schildersstraat verhuist volgend schooljaar naar het Wilrijkse Plein op ’t Kiel. De huidige schoolgebouwen zijn verkocht. Normaal gezien had K’Do dit jaar haar intrek genomen in de ‘Kuub’ op Nieuw Zuid, maar dat stortte in juni dit jaar in.

Jan Stassijns

Op Nieuw Zuid stortte op 18 juni een schoolgebouw in aanbouw in. Er vielen vijf dodelijke slachtoffers.

Normaal gezien zouden er bij het begin van dit schooljaar twee scholen hun intrek nemen, maar die droom werd opgeborgen. De muzische basisschool K’Do, dat staat voor Kunst Doet Ontdekken, trok noodgedwongen terug naar haar oude locatie in de Schildersstraat, al was dat maar een tijdelijke oplossing. De schoolgebouwen in de Schildersstraat zijn verkocht en dus moest het GO! dringend op zoek naar een oplossing voor de 250 leerlingen voor volgend schooljaar.

Basisschool K’Do in de Schildersstraat ©  Dirk Kerstens

Die is intussen gevonden, op het Wilrijkse Plein op ’t Kiel, een drietal kilometer verderop. Daar blijft K’Do in tijdelijke containerklassen tot de locatie op Nieuw Zuid heropgebouwd is. “Het is geen ideale oplossing”, zegt Danielle Van Ast, directeur van de GO! Scholengroep Antwerpen. “En ik kan enkel begrip opbrengen dat het voor de ouders niet evident is. Ik hoop dat ze zich daarop kunnen organiseren. We hadden graag dichterbij de oude locatie gebleven, maar in Antwerpen vind je niet zomaar plaats.”

Het Wilrijkse Plein op ’t Kiel ©  rr

De meeste ouders kunnen zich wel vinden in de nieuwe locatie. “Wij hebben bewust voor K’Do gekozen vanwege de muzische visie en het leerplan van de school”, zegt Charlotte Duym. Haar zoontje zit in het eerste leerjaar. “De locatie is dus ondergeschikt. Toen mijn zoontje hier startte, woonden wij nog in Wilrijk, dus was de Schildersstraat ook niet vlakbij. Intussen wonen we in Berchem en zullen we voor het Wilrijkse plein dus iets langer onderweg zijn, maar dat is maar zo. Ik ben al blij dat er een oplossing is, na al de heisa van de afgelopen maanden.”

Charlotte Duym ©  Dirk Kerstens

Ook Saske de Vries denkt er zo over. “Ik zie het wel positief in”, zegt ze. “Het is maar net buiten de Singel en het is in een groene omgeving. Ook wij kijken vooral naar de visie van de school.”

Saske de Vries ©  Dirk Kerstens

Curd Masseele, van wie de dochter naar K’Do gaat, is minder positief. “Ik had meer communicatie verwacht van de school”, zegt hij. “Ik begrijp dat het niet evident is en nood breekt wet, maar we zijn als ouders helemaal niet op de hoogte gehouden. We weten niet hoe ze tot die locatie zijn gekomen, over hoeveel containerklassen het gaat,... En dat terwijl de school zegt overleg altijd hoog in het vaandel te dragen.”

Curd Masseele ©  Dirk Kerstens

Vijftien locaties

Het GO! heeft een vijftiental locaties onderzocht, maar één voor één vielen ze af. “De Kaaien zijn geen oplossing, vanwege het overstromingsgevaar”, zegt Van Ast. “Op Nieuw Zuid zijn er te veel werfzones. Op de D’Herbouvillekaai is geen openbaar vervoer. We hebben zelfs een hotel bezocht, maar daar kregen we geen garantie dat we er lange tijd konden blijven. En als we dan vonden, was er asbest in het dak gevonden,... Het was altijd wel iets en zo zochten we verder en verder. Gelukkig hebben we nu iets gevonden en kunnen we op het Wilrijkse Plein modulaire units zetten tot we kunnen verhuizen naar de nieuwe gebouwen op Nieuw Zuid, al weet niemand wanneer dat zou zijn. Ik hoop alvast dat het de ouders en leerlingen toch wat rust en zekerheid kan geven dat er voor volgend schooljaar toch een oplossing is gevonden.”

Het Antwerpse schepencollege moet de nieuwe locatie nog goedkeuren, al is dat een formaliteit. De stad Antwerpen en AG Vespa (de vastgoedpoot van de stad) waren namelijk mee betrokken bij de zoektocht naar de nieuwe locatie voor K’Do.

Intussen loopt het gerechterlijk onderzoek naar de instorting nog. Hoofdaannemer Democo is al wel gestart met de opruimingswerken, onder toezicht van de onderzoeksrechter.

De site op Nieuw Zuid waar in juni dit jaar het schoolgebouw in aanbou instortte ©  Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER