© rr, BFM

Advocaat van 18-jarige verdachte van moord in Hemiksem: “Amir zou zo de plaats van Ismael willen innemen”

Amir Z. (18), de jongeman die wordt verdacht van de moord op de 17-jarige Ismael Salaoui in Hemiksem, wordt verteerd door schuldgevoelens en verdriet. “Hij liet me verstaan dat hij zo de plaats van Ismael zou willen innemen”, zegt zijn advocaat Bayram Yigit.

Joris van der Aa

De 18-jarige Amir Z. zou vorige week zijn leeftijdsgenoot Ismael hebben neergestoken met een mes. De jongeman werd kort na de feiten gearresteerd en aangehouden op verdenking van moord. Amir Z. verscheen maandag voor de raadkamer in Antwerpen, die zijn aanhouding heeft bevestigd.

Amir Z. heeft volgens zijn advocaat Bayram Yigit nog geen uitgebreide verklaring afgelegd bij de speurders. Hij is nog te zeer in shock door de fatale gebeurtenissen van vorige week in Hemiksem. “Mijn cliënt en zijn familie zijn diep bedroefd door het overlijden van Ismael en wensen hun medeleven uit te drukken ten aanzien van de familie, vrienden en omstaanders die getuigen waren van de feiten”, zo stelt de raadsman in een mededeling. “Het verschil in leeftijd tussen cliënt en Ismael is verwaarloosbaar, beiden zijn in dezelfde streek grootgebracht, met dezelfde wetten en gewoontes en op het eerste zicht is er geen duidelijk kenmerk dat hen van elkaar onderscheidt, in taal noch houding.”

LEES OOK. Mama van tiener die werd doodgestoken in Hemiksem: “Ismael was een crème van een jongen en zat boordevol plannen”

“Niet in staat om verklaring af te leggen”

Volgens meester Yigit zou zijn cliënt zo de plaats willen innemen van het slachtoffer. “Ik wil daar enkel mee aangeven dat mijn cliënt wordt verteerd door verdriet en de dagen na zijn arrestatie moest bekomen van de feiten. Hierdoor was hij emotioneel niet in staat om een verklaring af te leggen. Thans is hij bereid om alle medewerking te verlenen.”

Of zijn cliënt de feiten bekent, wil meester Yigit niet gezegd hebben. De jongeman zou niet ontkennen dat hij Ismael heeft neergestoken met een mes, wel zou hij tegenspreken dat zijn leeftijdsgenoot wilde ombrengen. “Vermits hij nog geen verklaring heeft afgelegd, wens ik niet vooruit te lopen op het onderzoek. Ik wens enkel te benadrukken dat het proces van waarheidsvinding, in tegenstelling tot wat er tot op vandaag werd geschreven over de feiten, veel trager verloopt. Uit mijn eerste gesprekken met mijn cliënt komt namelijk een context tevoorschijn dat de kwalificatie allesbehalve eenduidig maakt.”

Oproep tot getuigen

Meester Yigit richt zich in zijn korte mededeling tot mogelijke getuigen van de feiten, met name de vrienden van slachtoffer Ismael Salaoui. “Deze gelegenheid wens ik wel te benutten om enkele jongeren op te roepen zich kenbaar te maken en zich dringend aan te melden bij de politiezone Rupel”, aldus de advocaat.

“Ismaël was niet alleen op de dag van de feiten, maar hij werd vergezeld van vier of vijf andere jonge gasten die kort na de feiten het hazenpad hebben gekozen. Ik nodig die gasten uit om dringend te durven uitkomen voor hun aandeel bij de feiten, want zij mogen niet vergeten dat het geweten een ongelofelijke macht heeft over de mens. Het is beter dat zij zich spontaan aanmelden met hun verklaring dan dat wij later op het proces ten gronde hun schroom en hun heimelijke gezindheid van hun gezichten moeten aflezen.”

Maandagmiddag vond op het Schoonselhof in Antwerpen de uitvaartplechtigheid van de 17-jarige Ismael plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen