Oven van chemisch bedrijf Thermo-Clean in Heusden-Zolder ontploft: twintiger komt om het leven, vier andere werknemers gewond

Bij Thermo-Clean, een chemisch bedrijf in Heusden-Zolder, is donderdagochtend een gasontploffing gebeurd. Daarbij viel één dode, een jonge twintiger uit Heers, zo bevestigt burgemeester Mario Borremans (GOED). Vier andere werknemers zijn ter observatie naar het ziekenhuis overgebracht.

mtm

De ontploffing gebeurde rond 8.15 uur. De brandweer van hulpverleningszone Zuid-West Limburg ging meteen ter plaatse. “Tijdens het productieproces was er iets mis met een oven”, aldus burgemeester Borremans. “Die was in overdrive gegaan en was dus oververhit. Alvorens de oven te openen, moest worden gewacht totdat de temperatuur tot een aanvaardbaar peil was gedaald. Bij het openen van de oven zijn er bepaalde gassen vrijgekomen, die met zuurstof vermengd waren, en zo ontstond de explosie.”

“Een arbeider, een jonge twintiger uit Heers, die aan de oven stond, liet daarbij jammer genoeg het leven”, vervolgt de burgemeester. “Twee werknemers zijn naar het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en twee naar het Jessaziekenhuis in Hasselt gebracht. Voor de andere werknemers is in psychologische begeleiding voorzien. Het bedrijf zal daar ook de komende dagen nog voor zorgen.”

Alle andere werknemers van het bedrijf zijn geëvacueerd. Het medisch interventieplan werd afgekondigd, maar rond 9.30 uur werden die veiligheidsmaatregelen weer ingetrokken.

Er was voor de omgeving geen gevaar. Buurtbewoners kregen van de hulpdiensten het advies om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen, maar ook die raad bleek dan niet meer nodig. Met een drone werd achteraf bekeken in welke mate de dakconstructie nog stabiel genoeg was. Omdat het een arbeidsongeval betreft, is ook het arbeidsauditoraat op de hoogte gebracht.

Thermo-Clean is gespecialiseerd in het thermisch en chemisch ontlakken van metalen, maar bij de ontploffing zijn geen giftige gassen vrijgekomen. Er is dus geen gevaar voor omwonenden.

Thermo-Clean. ©  Google Maps

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen