Direct naar artikelinhoud

▶ Klimaatmars in Brussel trekt tienduizenden deelnemers: ‘We zijn terug en we laten niet los’

▶ Klimaatmars in Brussel trekt tienduizenden deelnemers: ‘We zijn terug en we laten niet los’
Beeld AP

Meer dan 80 organisaties organiseren vandaag een klimaatmars in Brussel. Na anderhalf jaar in hun kot door de coronacrisis, gaan de organisatoren #backtotheclimate om aan de vooravond van de Europese top en de klimaattop in Glasgow een krachtig signaal te geven.

Video wordt geladen...

Live

  1. 'We zijn terug en we laten niet los'

    "We zijn terug en we laten niet los." Dat heeft de voorzitter van de Klimaatcoalitie Nicolas Van Nuffel zondag gezegd in het Jubelpark, het eindpunt van de grote klimaatmars. "We zijn dat verschuldigd aan de slachtoffers van de rampen van deze zomer, aan de nabestaanden en de overlevenden van die rampen, en aan onze kinderen."

     "De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we anders moesten handelen, maar we zijn terug voor de planeet en voor de gerechtigheid, in België en overal ter wereld", klinkt het. "In de afgelopen drie jaar heeft zich een beweging op poten gezet die niet zal stoppen tot ons doel bereikt is: geen CO2-uitstoot meer, geen armoede meer."

    De klimaatacties hebben al veel veranderingen op poten gezet, zegt Van Nuffel. Zo kan geen enkele degelijke politicus nog ontkennen dat het klimaat hoog op de agenda moet staan. "België en Europa zijn er eindelijk mee akkoord gegaan om hun doelstellingen rond de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Die huidige engagementen waren nooit mogelijk geweest zonder onze mobilisatie." Van Nuffel wijst erop dat in Wallonië, Brussel en op het federaal niveau - "maar helaas niet in Vlaanderen" - het klimaat een centrale rol heeft gekregen in het beleid.

    Beloftes en engagementen zijn echter niet meer genoeg voor de klimaatbewegingen. "Het moet sneller, harder, meer solidair, meer coherent", zegt hij. "We hebben geen keuze. Het plafond is door de wetenschap vastgelegd op 1,5 graden." 

  2. Beeld EPA
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
  3. Weyts niet tevreden over nieuwe spijbelacties

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet tevreden met de aangekondigde acties. "Er is tijdens de coronacrisis al genoeg lestijd verloren gegaan. Eén van de lessen van corona is nu net dat minder lestijd ten koste gaat van de meest kwetsbare leerlingen. Bovendien bewijst de betoging van vandaag dat je helemaal niet moet spijbelen om aandacht te krijgen voor het klimaat. Spijbelen is sowieso altijd een verkeerd antwoord, maakt niet uit voor welke eerbare zaak."

  4. Betogers op eindpunt

    De eerste betogers zijn aangekomen in het Jubelpark, het eindpunt van de manifestatie. Daar zullen er nog toespraken worden gegeven door de organisatoren.

    Volgens de stewards die de manifestatie samen met de politie in goede banen leiden, zouden 50.000 mensen aanwezig zijn. Woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene Olivier Slosse kan dat cijfer echter nog niet bevestigen. Hij zei om iets voor 16.00 uur dat de telling nog aan de gang was.

    Beeld BELGA
  5. Organisatie spreekt over 70.000 deelnemers

    Volgens de eerste telling van de politie zijn in Brussel 25.000 manifestanten bij elkaar gekomen, de organisatoren schatten hun aantal zelf op 70.000. De aanwezigen vragen dringend meer actie voor het klimaat, aan de vooravond van de klimaattop COP26 in Glasgow.

    Groen-voorzitter Meyrem Almaci, eveneens aanwezig in Brussel, beklemtoont dat het grote aantal mensen dat zondag op de been is, verwacht dat politici de klimaatcrisis ernstig nemen en daadkrachtig zijn. "Groen verwacht dat elke regering van het land het onderste uit de kan haalt om de klimaatverandering af te remmen. Dit is de generatie politici die de klimaatcrisis kan stoppen. Niet met halve maatregelen, maar met moedige keuzes. Doortastend en als een blok", aldus Almaci. 

    Federaal en in het Brussels en Waals regeerakkoord staat dat de CO2-uitstoot met 55 procent moet dalen en federaal worden er volgens haar positieve stappen gezet, met de groene investeringen in het spoor, windmolens op zee, het isoleren van overheidsgebouwen,... 

    "Enkel de Vlaamse regering heeft dat niet in het regeerakkoord staan en sleept blijkbaar ook met de voeten", klinkt het. De Groen-voorzitster roept de Vlaamse regering op om de oorzaken van de klimaatopwarming aan te pakken met concreet beleid, bijvoorbeeld door anders aan landbouw te doen of meer en beter openbaar vervoer te voorzien.

    Beeld REUTERS
  6. Klimaatmars is in volle gang

    Beeld BELGA
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
  7. 'De planeet is te heet, de regering doet geen reet'

    Niet onverwacht valt er veel kritiek op politici te horen tijdens de klimaatmars. 'De planeet is te heet, de regering doet geen reet', staat op een van de borden te lezen die de betogers meedragen. 

    Toch zijn ook heel wat politici aanwezig op de betoging. Ook Paul Magnette, voorzitter van regeringspartij PS. “Het idee van de goede burgers enerzijds en de slechte politici anderzijds is te eenvoudig”, zei hij zondagochtend in De Zevende Dag. “Ik ken veel burgers die hun best doen om hun gewoontes te veranderen en veel burgers die dat niet doen. Ik ken veel politici die de strijd willen voeren, en veel die die willen blokkeren. Ik ga betogen als partijvoorzitter, maar ook als burger, als vader.” 

    Ook verschillende PVDA-politici, zoals Jos D'Haese en Raoul Hedebouw, lopen mee. "We moeten de multinationals voor hun verantwoordelijkheden stellen", aldus die laatste.

    Met onder meer minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir is ook Vooruit aanwezig op de mars. "Ik vind het fantastisch om te zien dat hier duizenden mensen zijn, het is duidelijk dat het draagvlak groeit. Ik heb de klimaatfinanciering verhoogd met 40 procent, en heb voor de komende begroting meer middelen gevraagd hiervoor."

    PVDA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Jos D'Haese, een van de aanwezige politici tijdens de mars vandaag.Beeld AFP
  8. Zowat 25.000 manifestanten in Brussel

    Zowat 25.000 manifestanten zijn naar Brussel afgezakt voor de klimaatmars, die om 14 uur vertrokken is aan het Noordstation. Via de kleine ring gaat het richting de Wetstraat en Schuman tot in het Jubelpark, waar er speeches voorzien zijn met vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België en vrouwen van Sarayaku in Ecuador.

    Volgens de Klimaatcoalitie, die de mars mee organiseert, is de boodschap simpel: "Wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen", klinkt het. "We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen." De duizenden deelnemers aan de mars worden aangemoedigd door nog eens honderden mensen aan het parcours.

    Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die samen met een delegatie van zijn partij aanwezig is, zegt de eisen van de manifestanten te steunen, zoals die voor meer investeringen in openbaar vervoer. "Het klimaat is een sociaaleconomisch verhaal. We moeten nu opkomen voor het klimaat, de rekening mag niet door mijn generatie betaald worden", aldus Rousseau, die aangeeft samen met Groen ook tijdens de begrotingsgesprekken te focussen op het klimaat.

    Anuna De Wever (3e l.) vooraan op de klimaatmars.Beeld AP
    Beeld AFP
  9. Anuna De Wever: ‘Nieuwe spijbelacties vanaf 22 oktober’

    Klimaatactiviste Anuna De Wever sprak in ‘De zevende dag’ over een crisis rond het klimaat. “Het is tijd voor een systeemverandering met radicale actie. Het gaat over het voorbestaan van de mensheid”, luidde het. “We willen mensen die systeemverandering niet individueel laten dragen, want dat kan financieel niet”, verduidelijkte ze.

    Nog volgens Anuna De Wever zullen ook de wekelijkse spijbelacties, waarvan zij in ons land een van de voortrekkers is, terugkeren. De eerste staat gepland op 22 oktober in Gent. “Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie, en dus meer aandacht voor het klimaat”, zegt ze.


    Anuna De Wever op de mars vandaag.Beeld REUTERS
  10. ‘Dit is ook een mensenrechtencrisis’

    Amnesty International is aanwezig met een delegatie. "De klimaatcrisis is ook een mensenrechtencrisis", zegt Olivia Fliuvy (32). "Mensen hebben recht op voeding en veiligheid. Door de rampen die veroorzaakt worden door de opwarming komt dat voor velen in het gedrang."

    Ook de Chiro tekent present. "We hebben al onze afdelingen opgeroepen om deel te nemen", zegt Emilie De Clerck (28). "Onze jongeren erven deze planeet, we moeten ervoor zorgen dat ze die in een goede conditie erven."

    BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Ze zijn ook aanwezig op de betoging en zullen voor elke deelnemer vandaag een vierkante meter bos laten aanplanten. "We doen dat omdat er te weinig geïnvesteerd wordt in natuurlijke klimaatoplossingen, zoals bosuitbreiding."

  11. Eerste betogers komen aan

    De eerste betogers komen aan voor de optocht, die om 14u van start gaat. Momenteel tekenen er enkele duizenden manifestanten present.

  12. ‘We zijn terug’

    Hoeveel mensen juist verwacht worden op de mars, kan de Klimaatcoalitie moeilijk inschatten. Het aantal aanwezigen en geïnteresseerden op Facebook is een goede indicatie en volgens een woordvoerster zou het aantal deelnemers kunnen oplopen tot 30.000. "Het belangrijkste is dat we terug zijn, met heel veel verschillende organisaties."

    Naast de 80 organisaties die deel uitmaken van de Klimaatcoalitie, hebben ook onder meer landbouworganisaties en scholen opgeroepen om deel te nemen aan de mars. BOS+ zal, net als in 2018, voor elke deelnemer aan de klimaatmars een vierkante meter bos aanplanten.

    De deelnemers kunnen zondag gratis met de bussen, trams of metro's van MIVB ter plaatse gaan. Het net van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij is tussen 12 en 19 gratis toegankelijk. Verschillende tram- en buslijnen zullen wel hinder ondervinden door de betoging. Treinmaatschappij NMBS zet vier extra treinen in naar aanleiding van de mars: één van Antwerpen naar Brussel, twee van Brussel naar Antwerpen en nog één van Brussel naar Binche. 

  13. Klimaatcoalitie: ‘Nood aan Belgische Green Deal’

    "De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen" zegt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. "We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen."

    De organisatoren wijzen op het extreme weer - overstromingen, bosbranden, hittegolven - dat zowel in België als in de rest van de wereld al vele slachtoffers heeft gemaakt en kostbare natuur heeft verwoest. "Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken", zeggen ze. "Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen.”

    "De straffe klimaatacties van de voorbije jaren hebben de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda geplaatst. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in concrete actie", aldus Vanrenterghem.

    Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de klimaattop van de Verenigde Naties (COP26) plaats. Bedoeling is onder meer om de inspanningen te vergroten om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken, en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat is nog mogelijk, maar dan moeten we nu handelen, aldus de Klimaatcoalitie.