Faridi Van Dessel. © Nattida Jayne Kanyachalao

Faridi (19) beschuldigt politie van opstellen leugenachtig verslag na onterechte arrestatie: “Agenten verwondden zichzélf”

Antwerpen -

De 19-jarige Faridi Van Dessel heeft zaterdag een nachtje in de cel doorgebracht omdat hij zich weerspannig zou hebben gedragen bij een politiecontrole. Twee agenten in burger liepen daarbij lichte verwondingen op. “Ik heb niets gedaan. Hun verwondingen zijn het gevolg van hun eigen roekeloze gedrag.”

Joris Van der Aa

LEES OOK: Myrthe (20) klaagt politieoptreden tijdens avondje uit in Antwerpen aan: “Alsof ik er ben uitgepikt door mijn huidskleur”

Faridi Van Dessel hing zaterdagnacht met een aantal vrienden en kennissen rond op een pleintje in Sint-Andries. Toen een patrouillevoertuig het groepje naderde, vluchtte een van de jongens weg. “De politie zette de achtervolging in. En even later hoorden we overal sirenes. Ik ben dan ook maar op mijn fiets gesprongen om naar huis te gaan.”

Faridi vertelt hoe hij aan een gezwind tempo huiswaarts rijdt, wanneer een tegenligger plots zijn fiets dwars over de straat zet. “Ik ben tegen die fietser aangebotst, maar wilde meteen weer doorfietsen. Ik dacht dat het een of ander gek was. Hoe moest ik weten dat hij een agent was? Hij droeg gewone kleren en maakte zich ook niet bekend als politieman.”

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

De fietsagent in burger loopt achter Faridi aan en sleurt hem van zijn fiets. Een tweede fietsagent stort zich op Faridi om hem te overmeesteren. “Ik kreeg meteen een paar klappen op mijn hoofd. Ik raakte in paniek. Pas dan zeiden ze dat ze van de politie waren en dat ik me kalm moest houden. Ik hoorde via de radio dat ze aan hun collega’s vertelden dat ze een verdachte hadden gearresteerd. Ik droeg blijkbaar een groene jas, net als de man die ze zochten. Toch werd al snel duidelijk dat ze de verkeerde hadden. De man die ze zochten was blank en had blond haar. Ik heb een getinte huidskleur en zwarte dreadlocks.”

Slagen aan een agent

De politie neemt Faridi mee naar het politiekantoor aan de Oudaan. “Ik dacht dat ik een verklaring moest afleggen. Maar via een openstaande deur hoorde ik die politiemensen met hun collega’s praten. Een van was bij die actie met de fiets uitgeschoven en had zijn broek gescheurd. Een andere had zijn pols bezeerd. Na een hele tijd kreeg ik te horen dat ik werd gearresteerd wegens weerspannigheid en slagen aan een agent. Ik was verbouwereerd, want ik had niets misdaan. Hun verwondingen waren het gevolg van hun eigen agressief gedrag en hun eigen roekeloosheid.”

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Faridi werd overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan. “Ik werd verhoord en na enkele uren vrijgelaten. Ik vroeg of ze me terug naar de Oudaan konden brengen, maar ik moest mijn plan maar trekken. Het straffe is: de blonde jongen die ze aanvankelijk zochten, hebben ze na verhoor wel teruggebracht. Tegen hem deden ze heel chill. Ik vraag me af waarom ik zo anders word aangepakt. Zou het met mijn huidskleur te maken hebben?”

Bij de Antwerpse politie is te horen dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een actie bezig was tegen overlast op straat. Volgens de politiewoordvoerder heeft Faridi geen gevolg gegeven aan de bevelen van de politie en zijn er bij de arrestatie over en weer slagen uitgedeeld, waardoor twee agenten in burger lichtgewond raakten. In overleg met het parket werd een proces-verbaal opgesteld wegens gewapende weerspannigheid en slagen aan een agent in functie.

Faridi zegt verbluft te zijn over de officiële versie: “Ze draaien het hele verhaal om. Zij hebben zich niet kenbaar gemaakt als politiemensen, zij hebben mij geslagen en de politie heeft de fiets als wapen gebruikt. Niet ik.”

Politiewoordvoerder Willem Migom: “Zoals steeds raden we aan om klacht in te dienen bij onze dienst Intern Toezicht, zodat dit ten gronde onderzocht kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen